Közélet

Az izraeli háború 148. napja – Föld-levegő rakétát semmisítettek meg a húszi lázadók

A jemeni húszi lázadók teljes mellszélességgel kiállnak a szabad palesztin állam mellett. Emiatt a Vörös-tengeren közlekedő, szerintük Izraelt védő hajókat rendszeresen megtámadják.

Az Egyesült Államok hadserege péntek késő este megsemmisítette a húszik lázadók indításra előkészített föld-levegő rakétáját Jemenben – közölte az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szombaton.

Fotó: AFP

Az X közösségi oldalon megjelent CENTCOM-közlemény szerint az amerikai hadsereg önvédelemből mért csapást.

A parancsnokság közölte azt is, hogy péntek este a jemeni húszi lázadók ballisztikus rakétát indítottak Jemenből a Vörös-tenger felé, amely azonban nem talált el hajót. 

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen,

amióta Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen, megtorlásul az Izrael ellen elkövetett súlyos terrortámadás miatt.

 

19:32

Washington megkezdte légi úton az élelmiszer-szállítást a Gázai-övezetbe

Az amerikai légierő három C-130 katonai szállítógépe 66 csomagot dobott le, benne mintegy 38 ezer adag élelmiszerrel. Joe Biden amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az amerikai hadsereg repülőgépekről fog élelmiszersegélyt ledobni az elkövetkező napokban a Gázai övezetben. 

16:43

Környezeti katasztrófa fenyeget a Vörös-tengeren

A múlt hónapban megtámadott Rubymar teherhajó elsüllyedt a Vörös-tenger déli részén - közölte szombaton közleményben Jemen nemzetközileg elismert kormánya. Ha ez beigazolódik, ez lenne az első elveszett hajó azóta, hogy a húszi fegyveresek novemberben célba vették a kereskedelmi hajózást.
A kormány közleménye szerint a hajó péntek este süllyedt el, "környezeti katasztrófa" fenyeget, a jármű ugyanis több mint 41 ezer tonna műtrágyát szállított, amikor támadás érte.

 

12:00

Biden: az amerikai hadsereg légi úton juttat élelmiszersegélyeket Gázába

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy légi úton dobnak majd le élelmiszersegélyeket Gázába. Az akciót Jordániával és más államokkal közösen valósítanák meg. A jordániai hadsereg eddig több légi segélyszállítási akciót hajtott végre a Gázai övezetben.

11:59

Újabb részletek a csütörtöki tragédiáról: a gázai segélykáosz túlélői szerint lőttek rájuk az izraeliek

Néhány palesztin, akik megsérültek egy gázai segélyszállítási katasztrófában, pénteken közölték, hogy az izraeli erők rájuk lőttek, amikor a családjuknak szánt élelemért siettek. A Hamász vezette Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint 115 ember halt meg a csütörtöki incidensben, a halálesetekért az izraeli erők lövéseit tették felelőssé. Izrael azonban vitatja a halottak számát, álláspontja szerint a legtöbb áldozatot eltaposták vagy elgázolták.

izraeli háború húszi húszi lázadó húszi fegyveres
Kapcsolódó cikkek