BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 164. napja – Az izraeli hadsereg tankokkal támadta meg Gáza legnagyobb kórházát

Israel opens fire on Palestinians waiting for aid
Összefoglaló:

Tankokkal támadta meg a gázai Al-Sifa kórházat az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap éjszaka. A beszámolók szerint heves lövöldözés történt.

Israel opens fire on Palestinians waiting for aid
Az izraeli hadsereg tankokkal támadta meg Gáza legnagyobb kórházát.
Fotó: Anadolu via AFP

Az IDF szóvivője azt nyilatkozta a támadásról, hogy egy jól kitervelt, nagy pontosságú hadműveletet hajtottak végre a kórház ellen. Mint mondta, a Hamász több magas rangú tisztje vette be magát a kórházba és itt szervezik az izraeli hadsereg elleni támadásokat – írta meg a BBC.

Szemtanúk szerint a kórház körül pánikszerű hangulat alakult ki.

Tankok vannak mindenhol, egy sátorban tudtunk elbújni. Hallottuk, ahogy a tankok lőttek a közelünkben

– számolt be róla egy férfi egy WhatsApp-csoportban. Ezt igazolni látszanak azok a közösségi médiában megjelent felvételek, amiken fegyver tűz hallatszik a kórház környékéről.

Egy a kórházban tartózkodó személy, Muhammad Al-Sayyid a támadás alatt egy hangüzenetet juttatott ki az épületből az újságíróknak. Ebben azt mondja, hogy

A katonák itt vannak. Halottak és sebesültek mindenhol. A katonák letartóztattak néhány fiatalt. A helyzet katasztrofális.

Az IDF nem jelezte előre, hogy hadműveletre készül a kórház ellen, az eset mindenkit váratlanul ért. Az IDF vezető szóvivője, Daniel Hagari azt mondta az akció után, hogy a hadsereg egy azonnali fellépést sürgető hírszerzési jelentésre reagált ezzel a razziával. Állítása szerint a kórház működése a harcok ellenére nem áll le, illetve, hogy az izraeli katonák evakuálták a betegeket és az egészségügyi személyzetet az épületből.

Befutott az első tengeri segélyszállítmány Gázába

Egy amerikai segélyszervezet kétszáz tonna élelmiszert juttatott Gázába tengeri úton. Ez az első humanitárius segély, amelyik a vízen jutott el az övezetbe. Izrael még egy ciprusi kikötőben átnézte a rakományt.

A Hamász szerint a kórház megtámadása a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése. A nemzetközi jog értelmében a kórházak háborús időkben védett státusszal bírnak, vagyis katonai akciókat tilos ellenük indítani. Ezt a védelmet csak abban az esetben veszíthetik el, ha bebizonyosodik, hogy a kórház épületét a valóságban katonai műveletekre használják. Izrael szerint a Hamász pontosan ezt teszi, jogilag védett státuszú épületekbe veszik be magukat és onnan szervezik a támadásaikat.

A kórházban a betegek mellett több száz palesztin menekült is meghúzódott, akik a hónapok óta tartó harcokban elveszítették az otthonukat. 

Az Al-Sifa kórház volt a háború előtt a Gázai övezet fő egészségügyi központja.

Az IDF közölte, hogy a gázai kórházak kiterjedt alagúthálózatokkal vannak összekötve a föld alatt, ahol a terroristák közlekednek és elrejtőznek az izraeli hadsereg elől. Ilyen alagutakat az Al-Shifa kórház alatt is találtak.

Februárban Gáza második legnagyobb egészségügyi létesítményét, a Nasszer Kórházat támadta meg az IDF. Az orvosok ekkor azt állították, hogy a katonák megverték őket. Az izraeli hadsereg viszont közölte, hogy a létesítményben fegyvereket találtak, valamint annak a nyomait, hogy korábban túszokat tartottak fogva a kórházban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.