Közélet

Az izraeli háború 164. napja – Az izraeli hadsereg tankokkal támadta meg Gáza legnagyobb kórházát

Az éjszaka tankokkal támadta meg az izraeli hadsereg a legnagyobb gázai kórházat, az Al-Sifa komplexumot. Az IDF szerint a kórházba magas rangú Hamász tisztek vették be magukat és innen szervezték a támadásaikat. A kórházban lövöldözés is volt, de a katonák szerint a személyzetet és a betegeket evakuálták. Friss hírek az izraeli háborúról.

Tankokkal támadta meg a gázai Al-Sifa kórházat az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap éjszaka. A beszámolók szerint heves lövöldözés történt.

Israel opens fire on Palestinians waiting for aid
Az izraeli hadsereg tankokkal támadta meg Gáza legnagyobb kórházát.
Fotó: Anadolu via AFP

Az IDF szóvivője azt nyilatkozta a támadásról, hogy egy jól kitervelt, nagy pontosságú hadműveletet hajtottak végre a kórház ellen. Mint mondta, a Hamász több magas rangú tisztje vette be magát a kórházba és itt szervezik az izraeli hadsereg elleni támadásokat – írta meg a BBC.

Szemtanúk szerint a kórház körül pánikszerű hangulat alakult ki.

Tankok vannak mindenhol, egy sátorban tudtunk elbújni. Hallottuk, ahogy a tankok lőttek a közelünkben

– számolt be róla egy férfi egy WhatsApp-csoportban. Ezt igazolni látszanak azok a közösségi médiában megjelent felvételek, amiken fegyver tűz hallatszik a kórház környékéről.

Egy a kórházban tartózkodó személy, Muhammad Al-Sayyid a támadás alatt egy hangüzenetet juttatott ki az épületből az újságíróknak. Ebben azt mondja, hogy

A katonák itt vannak. Halottak és sebesültek mindenhol. A katonák letartóztattak néhány fiatalt. A helyzet katasztrofális.

Az IDF nem jelezte előre, hogy hadműveletre készül a kórház ellen, az eset mindenkit váratlanul ért. Az IDF vezető szóvivője, Daniel Hagari azt mondta az akció után, hogy a hadsereg egy azonnali fellépést sürgető hírszerzési jelentésre reagált ezzel a razziával. Állítása szerint a kórház működése a harcok ellenére nem áll le, illetve, hogy az izraeli katonák evakuálták a betegeket és az egészségügyi személyzetet az épületből.

Befutott az első tengeri segélyszállítmány Gázába

Egy amerikai segélyszervezet kétszáz tonna élelmiszert juttatott Gázába tengeri úton. Ez az első humanitárius segély, amelyik a vízen jutott el az övezetbe. Izrael még egy ciprusi kikötőben átnézte a rakományt.

A Hamász szerint a kórház megtámadása a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése. A nemzetközi jog értelmében a kórházak háborús időkben védett státusszal bírnak, vagyis katonai akciókat tilos ellenük indítani. Ezt a védelmet csak abban az esetben veszíthetik el, ha bebizonyosodik, hogy a kórház épületét a valóságban katonai műveletekre használják. Izrael szerint a Hamász pontosan ezt teszi, jogilag védett státuszú épületekbe veszik be magukat és onnan szervezik a támadásaikat.

A kórházban a betegek mellett több száz palesztin menekült is meghúzódott, akik a hónapok óta tartó harcokban elveszítették az otthonukat. 

Az Al-Sifa kórház volt a háború előtt a Gázai övezet fő egészségügyi központja.

Az IDF közölte, hogy a gázai kórházak kiterjedt alagúthálózatokkal vannak összekötve a föld alatt, ahol a terroristák közlekednek és elrejtőznek az izraeli hadsereg elől. Ilyen alagutakat az Al-Shifa kórház alatt is találtak.

Februárban Gáza második legnagyobb egészségügyi létesítményét, a Nasszer Kórházat támadta meg az IDF. Az orvosok ekkor azt állították, hogy a katonák megverték őket. Az izraeli hadsereg viszont közölte, hogy a létesítményben fegyvereket találtak, valamint annak a nyomait, hogy korábban túszokat tartottak fogva a kórházban.

 

19:51

Éhínség Gázában: Izrael nem engedte be az övezetbe az UNRWA vezetőjét, kemény bírálatot fogalmazott meg Borrell

Izrael nem engedte belépni a Gázai övezetbe az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) vezetőjét – közölte az UNRWA és Egyiptom, példátlannak nevezve a lépést a térség masszív humanitárius szükségletei közepette. Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa kairói sajtótájékoztatóján közölte, hogy az egyiptomi határhoz közeli Rafahba készült, de az izraeli hatóságok nem engedték belépni az övezetbe. Eközben Joseph Borrell úgy fogalmazott: a lakosság kiéheztetését háborús fegyverként használja Izrael.

18:00

Gallant: a Sifa kórház a terroristák halálcsapdája

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap éjszaka tankokkal támadta meg a gázai Al-Sifa kórházat és heves lövöldözés alakult ki a katonák és a Hamász tagjai között. Yoav Gallant védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy az IDF a terroristák „halálcsapdájává” alakította át a kórházat.

17:32

Jordánia királya a gázai fegyveres konfliktus kiterjedése miatt aggódik

Az ammáni udvar tájékoztatása szerint II. Abdalláh a brazil külügyminiszterrel, Mauro Vieirával folytatott tárgyalása után haladéktalan és tartós tűzszünetet követelt a Gázai övezet civil lakosságának megkímélése és humanitárius megsegítése érdekében. Arra figyelmeztetett, hogy a gázai fegyveres konfliktus az egész régióra nézve katasztrofális következményekkel járhat.

15:19

Fontos Hamász-vezetőt likvidált az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) az éjszaka folyamán intézett támadást Gáza legnagyobb kórháza, a Sifa ellen, amit sokan kritizáltak, noha az IDF szerint a betegeket evakuálták az akció előtt. A támadást egyébként azzal indokolta a zsidó állam, hogy a kórházban magas rangú Hamász vezetők tartózkodnak, és az IDF friss bejelentése szerint igazuk is volt. Az X-en közzétett bejegyzés szerint ugyanis egy, a kórházban található létesítményben bujkált Faik Mabu, aki a Hamász belbiztonságának műveleti igazgatóságát vezette. Az IDF közlése szerint eliminálták a Hamász-vezetőt.

 

 

13:06

Magyarország sem védi már az izraeli telepeseket

Magyarország is rábólinthat arra, hogy az Európai Unió is szankciókat vezessen be az erőszakos izraeli telepesek ellen, akár már hétfőn is. Hasonló intézkedéseket már az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is bevezetett a szélsőséges telepesekkel szemben.

10:58

Az izraeli hadsereg elit kommandósai kezdték el felszámolni a Hamász alagútrendszerét

A Hamász alagútrendszerének egy több mint másfél kilométeres szakaszát robbantották be az izraeli hadsereg elit kommandósai. Az akcióban a hírhedt Yahalom egység tagjai vettek részt, kiegészítve a 162. hadosztály mérnökeivel.

gáza kórház IDF izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek