Közélet

Az orosz-ukrán háború 748. napja – Zelenszkij szerint amíg az ukrán katonák tartják magukat, addig a franciáknak nem kell bevonulniuk Ukrajnába

Az ukrán elnök szerint a fronton most jobb a helyzet, mint az utóbbi három hónapban. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról

Az ukrajnai fronton most jobb a helyzet, mint az utóbbi három hónapban – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a francia BFMTV televíziónak nyilatkozva. 

Ezt a friss információt adhatom önöknek: a helyzet sokat javult az utóbbi három hónaphoz képest

– fogalmazott. Elismerte, hogy a hadsereg nehézségekkel küzdött a tüzérségi lőszerek hiánya, a légiblokád, az orosz nagy hatótávolságú fegyverek, valamint a nagyon sűrű dróncsapások miatt, de azt mondta: sikerült az orosz előretörést megállítani, nagy veszteségeket okozva a támadónak. Hangsúlyozta azonban, hogy mindez akár egy héten belül is megváltozhat, ha az ukrán hadsereg nem kap elegendő támogatást.  

Fotó: AFP

Emmanuel Macron francia elnök február 26-án arról beszélt, hogy a NATO-ban valós lehetőségként kezelik a nyugati katonák Ukrajnába küldését. Természetesen ez az állítás felkavarta az állóvizet Európában és Amerikában egyaránt. Ugyan a balti államok jelezték, hogy készek egy ilyen akcióra, más országok elutasították ezt a lehetőséget.

A francia elnök szavaira Oroszország is reagált. Moszkva jelezte, hogy ha NATO-alakulatok teszik a lábukat Ukrajna földjére, akkor az a harmadik világháborút jelenti. Bár a kijelentései valódi viszályt generáltak a NATO-tagok között, Macron később olajat öntött a tűzre azzal, hogy közölte: teljes mértékben átgondolta a mondanivalóját, és tartja magát az elhangzottakhoz. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig azt mondta, hogy

Macron nyugati csapatok Ukrajnába küldésének felvetésével kimondta a nyilvánvalót, és habár nyilatkozata vitát váltott ki, annak felismerésére sarkallja Európát, hogy többet kell tennie Ukrajna támogatásáért.

 

19:47

Hadijelentés: bevett egy donyecki települést az orosz hadsereg

Bevette az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Nevelszke települést, miközben ott, valamint az avgyijivkai és a dél-donyecki fontszakaszon kedvezőbb állásokat foglalt el – közölte kedden a moszkvai védelmi tárca.

19:05

Ezer apró vágás – Ukrajnában ezt a taktikát alkalmazza Moszkva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a minap Törökországban ismét elutasította, hogy országa képviselői leüljenek az oroszokkal egy esetleges tűzszünet megtárgyalására, majd a béketárgyalások megindítására. Az ukrán vezető álláspontja logikus: csak az ukrán katonai győzelem elfogadható. Miközben keleten-nyugaton a szakértők tanakodnak, mire megy ki a mindinkább túlerőbe kerülő Oroszország taktikája a gyengülő, lőszer- és emberhiánnyal küszködő Ukrajna katonai legyűrésére, Moszkva vélhetően az ősi kínai módszert követi a háborúban.

18:39

Román államfő: nem küldünk csapatokat Ukrajnába

Románia sokféle módon fogja a továbbiakban is segíteni Ukrajnát, mindaddig amíg szükséges, de nem küld harcoló csapatokat Ukrajnába - jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden.

17:21

Putyin-ellenes orosz felkelők támadtak meg falvakat Kurszk és Belgorod területén

Három orosz állampolgárokból szerveződött fegyveres csoport, az Orosz Önkéntes Hadtest, a Szabad Oroszország Légió és a Szibériai Zászlóalj támadta meg az orosz Belgorod és Kurszk megyéket. Állítólag sikerült is falvakat elfoglalniuk, de az orosz védelmi minisztérium tagadja ezeket az állításokat. Moszkva közölte, hogy a határt ukrán terroristák támadták meg, akiket mind visszavertek.

17:20

Friss: megint lezuhant egy katonai repülőgép Oroszországban, 15 ember meghalt – videó

Lezuhant egy Il–76-os katonai szállítógép a Moszkvától mintegy 250 kilométerre északkeletre fekvő Ivanovo városában. Az első információk szerint a repülőgép 2 kilométerre csapódott a földbe a repülőtértől. Szemtanúk azt állítják, hogy a gép akkor kezdett égni, amikor még a levegőben volt.

15:34

Elképesztő: pénzzel váltanák ki a hadkötelezettséget az ukránok, miközben Macron NATO-katonákat küldene a frontra

Ukrajnában élénk vita övezi a hadköteles férfiak pénzért való felmentését a mozgósítás alól. A Miniszteri Kabinetnél fontolgatják az intézkedés bevezetését, írja a kiszo.net. A kárpátaljai lap szerint a Legfelső Tanács egyes képviselői is támogatnák a munkavállalók felmentését bizonyos adóemelések ellenében. Azt javasolják, hogy valamennyi vállalkozás számára biztosítsák a munkavállalók kiváltásának lehetőségét, ne csupán a kiemelt fontosságú cégek élhessenek ezzel. A fő követelmény, hogy a vállalatnak hivatalosan kell működnie és adót kell fizetnie az állami költségvetésbe.

09:56

Már vannak NATO-csapatok Ukrajnában – állítja a lengyel külügyminiszter

09:43

A Vatikán szerint az orosz agresszió leállítása nélkül nem lesznek tárgyalások

Az orosz–ukrán háború lezárására irányuló bármilyen tárgyalások legelső feltétele, hogy az orosz agressziót le kell állítani – jelentette ki egy kedden megjelent interjúban Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár. Parolin a Corriere della Sera című olasz napilap keddi számában nyomatékosította, hogy a Vatikán tűzszünetet szorgalmaz, és mindenekelőtt az agresszornak kell abbahagynia a tüzelést.

08:37

Ukrán drónzápor érte az orosz finomítókat

Több oroszországi olajfinomító is lángra kapott, és az áramszolgáltatás is szakadozott keddre virradóra ukrán dróntámadások miatt, amelyek még Moszkvát is elérték – derül ki az orosz hatóságok közléseiből. A jelentések szerint Orjolban és Nyizsnij Novgorodban is kigyulladtak létesítmények, míg Oroszország szerte 25 drónt vett célba a légvédelem.

Volodimir Zelenszkij orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek