Közélet

Az orosz-ukrán háború 766. napja – Ez már egy rémálom lassan: folyamatos dróntámadások Ukrajnában, egész Európa aggódik

Shahed típusú gyilkos drónokat fogott el az ukrán légierő, amelyet az oroszok a megszállt Krím-félszigetről indítottak útra. Miközben Ukrajnában mindennaposak a dróntámadások, amelyek az ország különböző régióit érintik, Európa-szerte egyre nagyobbak az aggodalmak a háború esetleges kiterjedésével kapcsolatban. A német alkancellár egy friss videóüzenetében arról beszélt: fel kell készülniük arra, hogy megvédjék magukat katonai támadásokkal szemben.

Az ukrán légierő legfrissebb napi jelentése szerint kilenc olyan Shahed típusú gyilkos drónt semmisítettek meg, amelyet Oroszország indított ellenük a megszállt Krím-félszigeten lévő Chauda-fokról. A drónokat a beszámoló szerint Herszon, Odessza, Dnyipro és Poltava városok térségében fogták el.

Military,Kamikaze,Drone,Shahed,Flying,In,The,Clouds,Over,Rural
 Shahed típusú drón a felhők felett / Fotó: Shutterstock (képünk illusztráció)

 

Dróntöredékek zuhantak egy gabonatárolóra, ami tüzet okozott, személyi sérülés azonban nem történt. 

A Kijev Independent felidézte: Ukrajnában mindennaposak a dróntámadások, amelyek az ország különböző régióit érintik. Március 29-én éjjel az ukrán légvédelem például 58 orosz drónt és 26 rakétát lőtt le egy nagyszabású támadás során. Erre reagálva Lengyelország elővigyázatosságból vadászgépeket indított útra a lengyel légtér védelmére.

Oroszország 441 520 katonát veszített Ukrajnában a támadás indítása óta, 

csak az elmúlt napon 730 orosz katona halt meg – jelezték.  

A jelentős veszteségek ellenére Oroszország hatszoros erőfölényben van az ukrán erőkhöz képest a frontvonalon – legalábbis ezt állította  Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka a minap, aki szerint valószínűleg kénytelenek lesznek területeket átadniuk a megszállóknak. 

Közben Európa-szerte egyre nagyobb az aggodalom, sokan tartanak attól, hogy Ukrajna után Oroszország más országokat is célba vehet. Robert Habeck német szövetségi alkancellár egy friss videóüzenetében (a cikk végén megtekinthető németül) arról beszélt, hogy nem hisz az ukrajnai háború gyors lezárásában, és az országnak fel kell készülnie arra, hogy megvédje magát a katonai támadásokkal szemben. 

Ukrajna és Lengyelország közös fegyvergyárak építésével erősítené meg a frontvonalat és Európa védelmét.

 

14:08

Menekülnek a tádzsikok Oroszországból a terrortámadás után

Mivel a terrortámadás elkövetői közül többen tádzsikok, az Oroszországban dolgozó vendégmunkásokat is atrocitások érik. Távozásuk azonban tovább súlyosbítja az orosz munkaerőhiányt.

11:27

Ébrednek a csehek a háborús pszichózisból: már az ellenzék vezetője is békét akar

Noha Csehország a teljes körű orosz invázió kezdete óta Ukrajna egyik legerősebb támogatója, az utóbbi hónapokban az Andrej Babis vezette ellenzék egyre hangosabban hangoztatja a béketárgyalások szükségességét – írja a Radio Prague International közszolgálati televízió. 

Petr Fiala miniszterelnök szerint Csehország biztonsága szempontjából kulcsfontosságú, hogy Ukrajna segítsen megvédeni magát Oroszországgal szemben, mivel Putyin nem áll meg az ukrán határnál. 

11:07

Tusk szerint bármilyen forgatókönyv elképzelhető, ezért fegyverkezni kell

Háború előtti korba lépett Európa Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint, ám a kontinens nem áll készen, ezért a hadiipari beruházások felpörgetését is sürgette.

A lengyel kormányfő elmondta, hogy senkit nem akar rémisztgetni, de a háború már nem a múltból származó fogalom, hanem valóság, ami két éve kezdődött.

 

Ukrajna Oroszország dróntámadás
Kapcsolódó cikkek