Közélet

Blinken győzködi Netanjahut, hogy mondjon le a rafahi offenzíváról

Az ENSZ szerint vérontáshoz és a gázai övezeti lakosság segélyezésének megszakításához vezethet a rafahi művelet.

Az amerikai külügyminiszter megérkezett Tel-Avivba, a politikus az izraeli háború kezdete óta hatodik alkalommal jár a térségben. Antony  Blinken azt mondta, hogy alternatívákat akar megosztani a tervezett rafahi offenzívával szemben – számolt be a The Guardian. Blinken Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és a kormányfő hadikabinetével is tárgyal.

US Secretary of State Antony Blinken Visits Israel
Fotó: GettyImages

Netanjahu korábban utasította a hadsereget, hogy dolgozzon ki tervet a civilek kitelepítésére az egyiptomi határon található Rafahból, illetve a Hamász iszlamista terrorszervezet ott megbúvó fegyvereseinek semlegesítésére. 

A városban a Gázai övezet más térségeiből a harcok elől elmenekült palesztinok százezrei kerestek menedéket.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a támadási tervvel a Gázai övezet déli csücskén található Rafah ellen a palesztinoknak az övezetből való kiűzése a cél. Az ENSZ szerint vérontáshoz és a gázai övezeti lakosság segélyezésének megszakításához vezethet a rafahi művelet. Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora kijelentette, hogy a humanitárius művelet fenntartásához szükség van biztonsági garanciákra, segélyszállítmányokra és személyzeti kapacitásra. 

 

Gázai övezet izraeli háború Anatony Blinken Benjamin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek