BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi ezer kamionnyi segélyt követel a Hamász

A Hamász médiairodája szerint egyre rosszabb az éhínség és annak hatása Gáza északi területén, és napi ezer kamion humanitárius segélyre lenne szükség, hogy visszaállítsák a megfelelő életkörülményeket.

A Hamász napi ezer kamion humanitárius segélyt követel Gáza északi részébe, egészen addig, ameddig érezhetően nem változik a háború civilekre gyakorolt hatása – számolt be róla az arab nyelvű média. A Hamász által irányított gázai Kormányzati Médiairoda azt állítja, hogy ez a szükséges mennyiség a lakosság megsegítésére, mivel

az amerikai és izraeli akciók következtében „elmérgesedik az éhínség Észak-Gázában”.

EGYPT-CAIRO-CHINA-GAZA-HUMANITARIAN AID SUPPLIES-HANDOVER
Fotó: Sui Xiankai / AFP

„Azonnal követeljük a napi ezer kamion belépését Gáza északi részébe, amíg az fel nem gyógyul az éhínségből és annak hatásából” – idézi a The Times of Israel a Hamász médiairodáját. 

Becslések szerint 300-400 ezer palesztin él még Gáza északi részén, akiknek evakuálását az IDF a háború elején elrendelte.

Az ENSZ sürgősségi segélykoordinátora mély aggodalmát fejezte ki a gázai civil lakosság túléléséhez szükséges alapvető feltételek hiánya miatt az övezetben. „Borzasztóak az életkörülményeik, a túléléshez szükséges alapvető dolgok hiányoznak, éhség, betegség és halál leselkedik rájuk” – hangsúlyozta Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora szerda este Genfben.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ráadásul január végén kijelentette, hogy „elérkezett az ideje, hogy a nemzetközi közösség és maga a világszervezet is megértse, meg kell szüntetni az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) megbízatását”. Mint mondta, a Hamász iszlamista terrorszervezet beszivárgott az UNRWA-ba.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.