Közélet

Erről lesz szó az EU-csúcson: Ukrajna a legfontosabb

A csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóra küldött meghívót Charles Michel, amelyből kiderül, milyen kérdéseket vitatnak majd meg.

A katonai segély, valamint a lőszerek gyorsított beszerzését és Ukrajnába juttatását nevezte a legfontosabb feladatnak Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóra szóló, a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében kedden.

A brüsszeli, kétnaposra tervezett csúcsra szóló, az interneten is közölt meghívóban Michel azt írta az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtásról, hogy a sürgősség, az intenzitás és a megingathatatlan eltökéltség elengedhetetlen.

Charles Michel President Of The European Council At The European Council
Fotó: AFP

Az uniós vezető hangsúlyozta, hogy a tagállami vezetőknek az uniós szankciók hatékony végrehajtására és érvényesítésére, valamint a lefoglalt orosz vagyonból származó nyereség felhasználására irányuló erőfeszítések előmozdítására kell összpontosítaniuk.

A brüsszeli csúcson megvitatásra kerülő témák közül kiemelve Michel arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa évtizedek óta nem fektetett eleget biztonságába és védelmébe, ezért 

itt az ideje a biztonságunkkal és védelmünkkel kapcsolatos valódi paradigmaváltásnak, valamint annak, hogy az EU gazdaságát háborús alapra állítsuk.

Az Európai Tanács elnöke az izraeli–palesztin konfliktus kapcsán azt írta, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én elkövetett támadása és az azt követő gázai háború átlépte az embertelenség határát. Szavai szerint sürgősen tűzszünetre van szükség a polgári lakosság védelme, a túszok szabadon bocsátása és annak biztosítása érdekében, hogy a humanitárius segítség célba érjen. Fokozni kell továbbá a regionális eszkaláció megakadályozására irányuló erőfeszítéseinket, különösen Libanonban és a Vörös-tengeren.

Michel szerint az EU elkötelezett az izraeliek és a palesztinok közötti igazságos és átfogó megoldás mellett, amely szerint 

Izrael és egy demokratikus, önálló és életképes palesztin állam élne békében, biztonságban és kölcsönös elismerésben egymás mellett.

Az uniós vezető a meghívóban kitért a mezőgazdasággal kapcsolatos vitapontra is, mellyel kapcsolatban kifejtette, hogy határozottan kell fellépni a gazdák előtt álló kihívásokkal szemben, különös tekintettel a mezőgazdasági termelőknek az élelmiszer-ellátási láncban elfoglalt helyzetére és a tisztességes versenyre mind a belső piacon, mind globálisan.

 

európai tanács Charles Michel háború EU
Kapcsolódó cikkek