Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a floridai Palm Beachben Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump immáron harmadik kétoldalú találkozója előtt elmondta, hogy az előző amerikai elnök a héten olyan előnyre tett szert a Republikánus Párt előválasztásán, hogy gyakorlatilag már el is könyvelhető a jelöltsége a novemberi választáson.

Former US President and 2024 presidential hopeful Donald Trump looks on during a Super Tuesday election night watch party at Mar-a-Lago Club in Palm Beach, Florida, on March 5, 2024. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Fotó: AFP

Így tehát elmondhatjuk, hogy miniszterelnök úr a republikánus kihívóval találkozik majd néhány órán belül

– mutatott rá Szijjártó, majd hangsúlyozta, hogy afelől nincs nagy vita a világpolitikát figyelemmel kísérők között, hogy egy erős amerikai elnök mindig egyfajta stabilitást kölcsönöz a világnak biztonsági szempontból.

Véleménye szerint, ha az amerikai elnök nem tudja ezt az erősséget felmutatni, a világban is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki fegyveres konfliktusok, akárcsak most. A külügyminiszter hozzátette, hogy ha Donald Trumpot választották volna meg az Egyesült Államok elnökének 2020-ban, akkor a most már harmadik esztendeje zajló ukrajnai háború nem tört volna ki, s a közel-keleti konfliktusra is sokkal gyorsabban sikerült volna megoldást találni.

Az utóbbival kapcsolatban a politikát tapasztalati műfajnak nevezte, és felidézte, hogy Donald Trump az Ábrahám-megállapodásokkal hosszú évtizedek kudarcai után elhozta a béke reményét a közel-keleti térségbe, és ebben az időszakban nem indultak meg olyan, a világ biztonságát is veszélyeztető háborúk, mint napjainkban.

Szijjártó szerint az egész globális biztonság szempontjából az erős amerikai elnök segítséget, stabilitást jelent, s 

az nyilvánvaló, hogy Donald Trump visszatérése a Fehér Házba egyben azt is jelentené, hogy újra erős elnöke lenne az Amerikai Egyesült Államoknak.

A külügyminiszter a magyar–amerikai kétoldalú kapcsolatokról szólva úgy fogalmazott, hogy a viszonyrendszer egyértelműen Donald Trump hivatali ideje alatt volt a csúcspontján. Azonban szavai szerint ez előtte és utána már a legkevésbé mondható el, így a magyar–amerikai politikai kapcsolatok javításának szempontjából is egyértelműen Donald Trump elnöksége hozná el azt a reményt, hogy a kétoldalú kapcsolataink újra a csúcspontjukra érhessenek.

Ezért Szijjártó szerint a béke és az ismét csúcspontjukra érő magyar–amerikai kapcsolatok neve tehát egyértelműen Donald Trump.