Közélet

Életbe léphet Texas migránstörvénye

A legfelsőbb bíróság döntése értelmében a bevándorlás kérdése részben kikerült az amerikai szövetségi kormány hatásköréből.

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntése nyomán életbe léphet az a texasi állami törvény, mely lehetővé teszi, hogy a helyi hatóságok letartóztathassák azokat, akikről azt gyanítják, hogy illegálisan lépték át az amerikai-mexikói határt. A legfelsőbb bíróság ugyanis elutasította a Biden-adminisztráció kérését, hogy blokkolja a törvény életbe lépését, amíg arról egy alacsonyabb fokú bíróságon nem születik döntés.

Mexico-United States Border and migrant crisis
Fotó: DAVID PEINADO

A legfelsőbb bíróság, melyben 6-3-as republikánus többség van, a döntést is pártvonalak mentén hozta meg. A liberális bírók ellenvéleménye szerint ez azonban csak zavart okoz a bevándorlási szabályok végrehajtása terén, mely hagyományosan a szövetségi kormány és nem az államok feladata. Greg Abbott texasi kormányzó üdvözölte a döntést.

A Biden-adminisztráció szerint viszont a kérdéses, decemberben elfogadott törvény alkotmányellenes, ezért indított pert az ellen még januárban, melynek során azonban még nem született döntés – derül ki a Reuters összefoglalójából.

A bevándorlás kérdése az amerikai politikában is az egyik fő témává vált, miután rendkívül magasra szökött az országba illegálisan belépők száma az elmúlt hónapokban, ami miatt számos kritika is érte Bident a republikánusok részéről.

Amikor a kérdést az Ukrajnának és Izraelnek szánt segélyekkel kötötték össze és úgy tűnt, hogy sikerült kétpárti konszenzust találni, akkor pedig Donald Trump torpedózta meg a javaslatot, feltehetően azért, hogy ne veszítsen el egy nyerőnek gondolt kampánytémát. Igaza lehet, hiszen 

az elnök bevándorláspolitikájával a közvéleménykutatások szerint az amerikaiak többsége nem ért egyet.

A texasi törvény nem csak lehetővé teszi a helyi rendfenntartó erők számára az illegális bevándorlók letartóztatását, de 180 nap és 20 év közötti börtönbüntetést is kilátásba helyez azok számára, akik nem mennek vissza Mexikóba.

 

Legfelsőbb Bíróság migránstörvény Egyesült Államok Texas
Kapcsolódó cikkek