Üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat két férfival szemben a Kecskeméti Járási Ügyészség. A vádlottak országszerte lottózókba telefonáltak be, és a főnökre hivatkozva rávették az alkalmazottakat, hogy a tét azonnali, személyes kifizetése nélkül vegyenek fel számukra fogadást, de a téteket utóbb nem rendezték, céljuk kizárólag a nyeremények megszerzése volt – közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

DSC_3312
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A vád szerint a hatvani és a székesfehérvári férfiak 2022 nyarán elhatározták, hogy trükkös csalással tesznek szert rendszeres jövedelemre. Közös ötletük alapján 2022 nyarán véletlenszerűen kiválasztott lottózókat telefonon felhívtak, és arra hivatkozva, hogy „a főnökkel meg van beszélve”, „ismerik a főnököt”, illetve „törzsvásárlók”, rávették az alkalmazottat arra, hogy az általuk kért értékben fogadásokat vegyen fel anélkül, hogy annak a tétjét kifizették volna.

Közel két hónap alatt 12 lottózót sikerült megkárosítaniuk; a kár jellemzően néhány százezer forint volt, több esetben azonban az egymillió forintot is meghaladta.

A vádlottak valótlanul azt ígérték, hogy rövidesen megjelennek a lottózóban a szelvények rendezése érdekében, de csak nyertes szelvény esetén mentek el a lottózóba, hogy a tét közel négyszeresét kitevő nyereményt felvegyék. Ez még úgy is megérte nekik, hogy ekkor a tétet utólag kénytelenek voltak kifizetni. Az ügyészség a férfiakat üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, és velük szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza, bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Február végén új milliárdosa lett Magyarországnak: egy szerencsés elvitte az ötös lottó történetének eddigi legnagyobb nyereményét, 6 523 768 955 forintot. A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az ötös lottó történetében mintegy 3500 sorsolás volt mostanáig, ötmilliárd forintot meghaladó főnyereményt pedig mindössze kétszer, 2003-ban és 2015-ben lehetett nyerni.