Sajtóértesülések szerint Robinho a santosi tengerparti házánál helyi idő szerint csütörtök este szállt be egy rendőrautóba. A brazil legfelsőbb bíróság még szerdán döntött úgy, hogy az exlabdarúgónak odahaza kell börtönbe vonulnia, és letöltenie a börtönéveket.

Robinhót korábban is megvádolták nemi erőszakkal
Fotó: AFP

Robinhóra még 2017-ben egy olasz bíróság szabta ki a büntetést.

A vád szerint az akkor az AC Milanban futballozó csatár és barátja, Ricardo Falco, illetve további négy társuk megerőszakolt egy 23 éves nőt egy diszkóban. Falco szintén kilenc év börtönt kapott, a társaikat azonban nem találta meg a rendőrség.

Brazíliának nincs kiadatási egyezménye Olaszországgal, ezért kell Robinhónak otthon börtönbe vonulnia. Az ügy sokáig húzódott, az ítélet megszületése után a játékos ügyvédje jelezte, fellebbeznek, illetve mindent megtesznek azért, hogy a procedúra lezárultáig szabadlábon maradhasson. A legfelsőbb bíróság szerdán utasította el a büntetés felfüggesztésére vonatkozó beadványt.

A Copa America-győztes futballista – aki megfordult a Real Madridban és a Manchester Cityben is – 2020 októberében tért vissza első profi klubjához, a Santoshoz, de a bírósági ítélet miatt szurkolók és támogatók tiltakoztak a szerepeltetése ellen, így hat nap után szerződést bontottak vele. A támadót korábban is megvádolták nemi erőszakkal, amikor Manchesterben játszott, de 2009-ben felmentették.

Nem Robinho az egyetlen brazil játékos, aki hasonló bűncselekmények miatt került a vádlottak padjára: a spanyol bíróság bűnösnek találta honfitársát, a szexuális zaklatással vádolt Dani Alvest, az FC Barcelona volt labdarúgóját, akit négy és fél év börtönre ítéltek.

A 40 éves brazil focista tavaly január óta van előzetes letartóztatásban, ám azóta is tagadja bűnösségét, és még fellebbezhet az ítélet ellen.