Megtörtént az első járműlefoglalás gyorshajtás miatt Ausztriában – írta meg az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató.

Budapest, 2018. szeptember 28.
Gépjármûforgalom egy átlagos munkanap délelõttjén az M1 és M7-es autópályák közös ki- és bevezetõ szakaszán, Budaörs térségében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Magyarország felkészül: beváltotta a rendőrség a fenyegetést – lefoglalta az első autót gyorshajtásért. Fotó: Jászai Csaba

Még az év elején futott végig a magyar sajtóban, hogy az extrém gyorshajtók idén március 1-jétől elveszíthetik autójukat Ausztriában. Ugyanis az osztrák állam úgy döntött, hogy az elkobzás és az elárverezés szankcióját fogja alkalmazni meggondolatlan és veszélyes gyorshajtás esetén, ami a gyakorlatban lakott területen a megengedetthez képest legalább 60 kilométer/óra, nem lakott területen pedig 70 kilométer/órás sebességtúllépést jelent.

A frissen bevezetett szabály úgy szól, hogy amennyiben az adott elkövetőt ismételten gyorshajtáson érik, a járművét véglegesen elkobozhatják, majd végül elárverezhetik. Amennyiben a sebességhatárt lakott területen több mint 80 kilométer/órával, lakott területen kívül pedig több mint 90 kilométer/órával lépik túl, a hatóságok rögtön az első alkalommal kezdeményezhetik az elkobzási eljárás megindítását.

Tényleg lefoglalják az autókat gyorshajtásnál Ausztriában

A szabályozás életbe is lépett, a rendőrség pedig be is váltotta a fenyegetést. Az első gyorshajtáson ért sofőrt Bécsben kapcsolták le a hétvégén éjszaka: 114 kilométer/órás sebességgel száguldott az osztrák főváros VIII. kerületében, Josefstadtban, miközben ezzel több mint 60 kilométer/órás sebességtúllépést követett el.

A rendőrség tájékoztatása szerint a sofőr súlyosan veszélyeztette a közlekedés biztonságát azzal, hogy más autókat agresszívan közelített meg és hirtelen sávot is váltott. A helyi szóvivő magáról a gyorshajtóról annyit közölt, hogy egy nagy teljesítményű járművet vezetett, 28 éves és a vezetői engedélyét is le kellett adnia. Sőt, közlekedési szabálysértés miatt vádat is emeltek ellene.

Az osztrák média arról is ír, hogy nem a bécsi az egyetlen eset, amelyben a hatóságok éltek a járművek lefoglalásával, ugyanis két másik tartományban is történt ilyen március első napjaiban: kétszer Tirolban és egyszer Karintiában. A belügyminisztérium azonban egyelőre összesített adatokkal nem tudott szolgálni, az első hivatalos statisztikát március közepére ígérték.

Magyarország új szövetségeseket keres: Orbán Viktor bejelentette, milyen országokkal képzeli el a jövőt

Nagy jelentőségű forgatókönyvet vázolt fel Orbán Viktor a gazdasági évnyitó rendezvényén. A magyar miniszterelnök elmondta, mely országok lehetnek Magyarország új szövetségesei.