Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, hétfőn tartották Magyarország gazdasági évnyitó rendezvényét, amelyet a gazdasági kormányzat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezett több száz vállalkozó részvételével.

PARRAGH László; ORBÁN Viktor; VARGA Mihály
Magyarország új szövetségeseket keres: Orbán Viktor bejelentette, milyen országokkal képzeli el a jövőt.
 Fotó:  Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az esemény Orbán Viktor előadásával zárult, ebben pedig a magyar miniszterelnök nemcsak a magyar gazdaságot értékelte, hanem nemzetközi, háborús és régiós kitekintést is adott. Az utóbbi kapcsán pedig nagy jelentőségű forgatókönyvet vázolt fel.

Arról beszélt, hogy az elmúlt évek globális történései nem hagyták érintetlenül a magyar kormány regionális együttműködési képletét. Rámutatott, hogy hosszú időn keresztül a V4, tehát a Lengyelország–Csehország–Szlovákia–Magyarország struktúrában gondolkodtak. Ezt továbbra sem érdemes feladni, mert még létezik, valamennyi szufla és élet maradt benne.

Még összeülünk, még hozunk döntéseket, bár miniszteri szinten sokkal élettelibb. Amikor mi, kormányfők tanácskozunk, a bénultság jeleit mutatjuk. De akkor is, a valóságban még működik a V4, ezért nem érdemes ebből kihátrálni

– fogalmazott. Ugyanakkor kiemelte, muszáj látni, hogy egy másik együttműködési forma is megjelent, ami a szuverenista államok együttműködésének kibontakozási lehetőségét jelenti. Konkretizálta is, hogy mely országokat érti alatta:

  • Szlovákia,
  • Szerbia,
  • Ausztria
  • és Magyarország. 

Magyarország mellett megjelentek a szlovákok. A szerbek, noha nem az tagjai, de Orbán Viktor szerint nélkülözhetetlen részei Európának, és ugyancsak szuverenista pozícióban vannak. Ausztria kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén szeptemberben választásokat tartanak. „Könnyen lehet egy szlovák–osztrák–szerb–magyar együttműködés a következő időszakban, amely nem kiváltja a V4-et, hanem mellette jelenik meg, és egyre erősebb gazdasági tartalma is lesz, ami nekünk fontos, hiszen nekünk a Balkánon komoly lehetőségeink vannak” – magyarázta a magyar miniszterelnök a gazdasági évnyitón.

Az alábbi videóban 11:38-tól tekinthető meg a fenti gondolatmenet.