BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 149. napja: tűzszüneti tárgyalások várhatók, miközben tovább tombol a háború és a segélyválság

null
Összefoglaló:

A hadban álló felek közvetítői várhatóan már vasárnap újra összeülnek Kairóban, hogy Izrael és a Hamász számára elfogadható megoldást keressenek a tartós gázai tűzszünetre – mondták a tárgyalásokat ismerő források a Reutersnek.

Füst gomolyog a rafahi menekülttábor felett, ahol egymillió palesztin zsúfolódott össze.
Fotó: AFP

Két egyiptomi biztonsági forrás szerint az izraeli és a Hamász-delegáció vasárnap érkezik Kairóba, bár egy másik, a tárgyalásokról tájékozott forrás szerint Izrael addig nem küld delegációt, amíg nem kapja meg a még életben lévő túszok teljes listáját.

A harcok november óta első ízben történő szüneteltetésére irányuló remények a múlt héten ismét feléledtek, miután a Katar és Egyiptom által közvetített korábbi dohai tárgyalási fordulón biztató jelek mutatkoztak, és 

Joe Biden amerikai elnök jelezte, hogy a megállapodás közel lehet. 

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szombaton azt mondta, hogy a harcok hathetes szüneteltetésének keretei Izrael részéről már megvannak, a megállapodás most attól függ, hogy a Hamász beleegyezik-e a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátásába.

Biden elnök közölte: reméli, hogy a március 10-én kezdődő muzulmán böjti hónapra, a ramadánra létrejön a tűzszünet.
Bidenre és a világ más vezetőire egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy enyhítsenek a palesztinok egyre kétségbeejtőbb helyzetén az öt hónapja tartó háború és a Gázai övezet izraeli blokádja után. Az ENSZ szerint a lakosság negyede – 576 ezer ember – csak egy lépésre van az éhezéstől.

A gázai egészségügyi hatóságok közölték, hogy az izraeli erők csütörtökön 118 embert öltek meg, akik egy segélykonvojt próbáltak elérni Gáza város közelében – az eset világszerte felháborodást váltott ki. Egy nappal később Biden bejelentette, hogy Amerika légi úton szállít élelmiszersegélyeket a térségbe, amelybe jordániai erőket is bevonnak. Az első ilyen szállítmány tegnap meg is érkezett a területre.

Légi úton érkeznek az amerikai segélyszállítmányok.
Fotó: AFP

A harcok vasárnap kora reggel továbbra is tomboltak, a lakosság erős tűzről és tankok előrenyomulásáról számoltak be a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Younis város környékén.

Rafah környékén, egy másik déli városban, ahol több mint egymillió palesztin keresett menedéket az Egyiptommal közös határon, 

a hatóságok szerint 25 ember vesztette életét szombaton és vasárnap reggel. Közülük 11-en haltak meg, amikor egy izraeli légicsapás egy kórház melletti sátrat ért, és további 14-en egy családból, akik egy házra mért csapás következtében haltak meg.
A Hamász nem tágított attól az álláspontjától, hogy az ideiglenes tűzszünetnek a háború teljes befejezéséhez vezető folyamat kezdetének kell lennie – mondták az egyiptomi források és egy Hamász-tisztviselő. Az egyiptomi források szerint azonban biztosítékot nyújtottak a Hamásznak arra vonatkozóan, hogy a megállapodás második és harmadik szakaszában kidolgozzák a tartós tűzszünet feltételeit. A források szerint a kezdeti, körülbelül hathetes szünet időtartamában állapodtak meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.