Közélet

Az izraeli háború 149. napja: tűzszüneti tárgyalások várhatók, miközben tovább tombol a háború és a segélyválság

Vasárnap már tárgyalóasztalhoz ülhetnek a felek.

A hadban álló felek közvetítői várhatóan már vasárnap újra összeülnek Kairóban, hogy Izrael és a Hamász számára elfogadható megoldást keressenek a tartós gázai tűzszünetre – mondták a tárgyalásokat ismerő források a Reutersnek.

Füst gomolyog a rafahi menekülttábor felett, ahol egymillió palesztin zsúfolódott össze.
Fotó: AFP

Két egyiptomi biztonsági forrás szerint az izraeli és a Hamász-delegáció vasárnap érkezik Kairóba, bár egy másik, a tárgyalásokról tájékozott forrás szerint Izrael addig nem küld delegációt, amíg nem kapja meg a még életben lévő túszok teljes listáját.

A harcok november óta első ízben történő szüneteltetésére irányuló remények a múlt héten ismét feléledtek, miután a Katar és Egyiptom által közvetített korábbi dohai tárgyalási fordulón biztató jelek mutatkoztak, és 

Joe Biden amerikai elnök jelezte, hogy a megállapodás közel lehet. 

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szombaton azt mondta, hogy a harcok hathetes szüneteltetésének keretei Izrael részéről már megvannak, a megállapodás most attól függ, hogy a Hamász beleegyezik-e a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátásába.

Biden elnök közölte: reméli, hogy a március 10-én kezdődő muzulmán böjti hónapra, a ramadánra létrejön a tűzszünet.
Bidenre és a világ más vezetőire egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy enyhítsenek a palesztinok egyre kétségbeejtőbb helyzetén az öt hónapja tartó háború és a Gázai övezet izraeli blokádja után. Az ENSZ szerint a lakosság negyede – 576 ezer ember – csak egy lépésre van az éhezéstől.

A gázai egészségügyi hatóságok közölték, hogy az izraeli erők csütörtökön 118 embert öltek meg, akik egy segélykonvojt próbáltak elérni Gáza város közelében – az eset világszerte felháborodást váltott ki. Egy nappal később Biden bejelentette, hogy Amerika légi úton szállít élelmiszersegélyeket a térségbe, amelybe jordániai erőket is bevonnak. Az első ilyen szállítmány tegnap meg is érkezett a területre.

Légi úton érkeznek az amerikai segélyszállítmányok.
Fotó: AFP

A harcok vasárnap kora reggel továbbra is tomboltak, a lakosság erős tűzről és tankok előrenyomulásáról számoltak be a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Younis város környékén.

Rafah környékén, egy másik déli városban, ahol több mint egymillió palesztin keresett menedéket az Egyiptommal közös határon, 

a hatóságok szerint 25 ember vesztette életét szombaton és vasárnap reggel. Közülük 11-en haltak meg, amikor egy izraeli légicsapás egy kórház melletti sátrat ért, és további 14-en egy családból, akik egy házra mért csapás következtében haltak meg.
A Hamász nem tágított attól az álláspontjától, hogy az ideiglenes tűzszünetnek a háború teljes befejezéséhez vezető folyamat kezdetének kell lennie – mondták az egyiptomi források és egy Hamász-tisztviselő. Az egyiptomi források szerint azonban biztosítékot nyújtottak a Hamásznak arra vonatkozóan, hogy a megállapodás második és harmadik szakaszában kidolgozzák a tartós tűzszünet feltételeit. A források szerint a kezdeti, körülbelül hathetes szünet időtartamában állapodtak meg.

 

17:52

Kizárhatják Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválról, ha nem módosít a nevezésén

Az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató az idei Eurovíziós Dalfesztiválra benyújtható dalai szövegének módosítását kérte, mivel a szervezők szerint azok nem ütik meg a politikai semlegesség mércéjét. Az Eurovíziós Dalfesztivál svéd szervezői úgy találták, hogy az October Rain című dal szövege politikailag nem elég semleges, így azt a jelenlegi formájában nem engedélyezik előadni. Izrael második, a nevezésre szóba jöhető száma a "Dance Forever", amelynek szintúgy kritizálták a szövegét.

13:23

Megérkezett a Hamász küldöttsége Kairóba, indulhatnak a tűzszüneti tárgyalások?

Izrael hivatalosan még azt sem erősítette meg, hogy egyáltalán részt vesz-e a tárgyalásokon. Az amerikaiak szerint viszont már jóvá is hagyták a megállapodást.

12:37

Olasz hadihajót támadó drónt semmisítettek meg a Vörös-tengeren

Az önvédelem elve alapján a Duilio nevű hajó lelőtt egy drónt a Vörös-tengeren. A drón, amelynek jellemzői hasonlóak voltak a korábbi támadások során már használtakhoz, hat kilométerre volt az olasz hajótól, és felé tartott - közölte az olasz védelmi tárca.

Guido Crosetto védelmi miniszter a Corriere della Sera című lapnak adott vasárnapi interjújában "a nemzetközi jog súlyos megsértéseként" ítélte el a húszi támadásokat. A húszik november óta a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben olyan hajókat vesznek célba, amelyek szerintük Izraelhez kötődnek, "szolidaritásból a Gázai övezetben élő palesztinokkal", ahol az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin iszlamista mozgalom között háború dúl. Támadásaik miatt számos hajótulajdonos kénytelen volt felfüggeszteni az áthaladást ezen a területen.

11:39

Izrael rakétaesőt zúdított a Hamászra az éjjel, belpolitikai feszültségek Tel-Avivban

Perceken át záporoztak a rakéták a Hamász fegyvereseire szombat éjjel. Izrael bejelentetése szerint hat perc alatt ötven csapást mértek a terroristákra. Az izraeli hadsereg éjszaka a légierő és a tüzérség bevetésével hat perc alatt mintegy ötven Hamász-célpontot támadt meg Hán-Junisztól nyugatra, a Gázai övezet déli részén. Földalatti építmények, katonai épületek, páncéltörő rakéták kilövő állásai, harcosok gyülekezőhelyei voltak a célpontok, hogy kedvezőbb feltételeket alakítsanak ki az izraeli szárazföldi egységek számára – jelentette be egy izraeli katonai szóvivő vasárnap.

izraeli háború béketárgyalások Hamász IDF
Kapcsolódó cikkek