Közélet

Gyülekeznek a ring két sarkában Putyin kritikusai és hódolói

A vártnak megfelelően alakult az oroszországi választás. Vlagyimir Putyin elsöprő győzelmére sorban reagálnak a világ országai. Természetesen megosztó témáról van szó, az egyik tábor a szabad akarat hiányát emlegeti, miközben a másik oldal gratulál a fényes győzelemhez.

Vasárnap zárult az oroszországi választás, amin Vlagyimir Putyin elsöprő sikert aratott. Az elnök kapta a leadott voksok 87 százalékát. Győzelmi beszédében Putyin elmondta, hogy következő elnöki ciklusnak legnagyobb feladata az ukrajnai „különleges katonai hadművelet” sikeres befejezése lesz.

Így reagáltnak a világ vezetői Putyin választási győzelmére.
Fotó: AFP

Putyin győzelmére természetesen a világ nagy része számított, az eredményhirdetés után pedig egymás után érkeznek a reakciók a világ vezetői részéről. A nemzetközi közösséget két táborra osztja az orosz választási eredmény: az egyik oldal gratulál Putyinnak, a másik tábor aggódik a világ biztonsága miatt – írta meg a BBC.

Akik nem örülnek Vlagyimir Putyin választási győzelmének

Természetesen az elsők között reagált az orosz választás eredményére az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij. Országa számára rendkívül fontos volt a voksolás végkimenetele, különös tekintettel arra, hogy Moszkva a négy annektált régióban, valamint a Krím-félszigeten is urnákat nyitott. Zelenszkij megfogalmazása szerint az orosz választásoknak semmi értelme, hiszen az országban egy autoriter rendszer alakult ki, aminek Vlagyimir Putyin a diktátora. Az ukrán elnök szerint az orosz vezető megrészegült a hatalomtól.

Nincs az a gonoszság, amit meg ne tenne a hatalom megtartásáért

– mondta Zelenszkij.

Az külpolitikai főképviselője, Josep Borrell egy elnyomott és félelemben tartott Oroszországról beszélt, ahol a nép nem állhatott őszintén az urnák mellé. 

A főképviselő még hétfőre ígért egy, az unió 27 tagállama által közösen kiadott nyilatkozatot az oroszországi választás eredményéről.

A Fehér Ház szóvivője hasonló véleményen van, mint az ukrán elnök. Az Ovális Iroda hivatalos közleménye szerint Oroszországban „nyilvánvalóan nem tisztességes választás történt, hiszen Vlagyimir Putyin bebörtönözte a politikai ellenfeleit”.

Nagy-Britannia külügyminisztere, David Cameron az X-en tett közzé egy posztot, amiben kifejtette a véleményét. Szerinte egy szabad választás nem úgy néz ki, mint ami Oroszországban történt.

Bri kollégájánál keményebben fogalmazott a német külügyminiszter. Az Oroszországgal szemben mindig erős szavakat használó Annalena Baerbock úgy gondolja, hogy egy álválasztásnak lehetett szemtanúja a világ. 

Putyin uralma tekintélyelvű. A cenzúrára, az elnyomásra és az erőszakra támaszkodik 

– mondta a német miniszter.

Szinte ugyan ezt az üzenetet tette közzé a lengyel külügyminisztérium, akik azt írták, hogy Oroszországban nincs lehetőség a szabad és demokratikus döntések meghozatalára.

A litván külügyminiszter egészen odáig elment, hogy Putyin hatalma a véleménye szerint nem legitim. Gabrielius Landsbergis a litván diplomácia első embere szerint nem lehet elismerni az orosz választási eredményt, hiszen az emberek nem szavazhattak szabadon.

A cseh külügyminiszter nem finomkodott nyakatekert diplomáciai fogalmakkal. Jan Lipavsky szerint ami Oroszországban történt az egész egyszerűen egy paródia.

Putyin támogatói

Természetesen vannak országok, ahol másként állnak hozzá Vlagyimir Putyin választási győzelméhez. Több nemzet vezetője kifejezetten örült annak, hogy az elnök újabb ciklust kezdhet Oroszország élén.

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun gratulált Putyin fényes győzelméhez.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, szintén elismerését fejezte ki az orosz elnöknek, valamint hozzátette, hogy

Szilárd meggyőződésünk, hogy Hszi Csin-ping és Putyin stratégiai irányítása alatt a kínai-orosz kapcsolatok továbbra is előrehaladnak.

Kínában a külügyminisztérium közleménye után az elnök, Hszi Csin-ping is megszólalt a voksolásról. Hszi gratulált orosz kollégájának és elmondta, hogy bízik benne, hogy országaik kapcsolata még szorosabbra fűződik a következi elnöki ciklus alatt.

Az elmúlt években az orosz nép egy emberként egyesült, leküzdötte a kihívásokat, és folyamatos haladást ért el a nemzeti fejlődés és megújulás felé

– mondta Hszi Csin-ping.

Venezuela elnöke, Nicolas Maduro a protokollal szembe menve fogalmazott meg érzelmes üzenetet Putyin számára. Azt mondta, hogy

Az idősebb testvérünk diadalmaskodott, ami jót ígér a világnak!

Az iráni elnök szerint döntő győzelem született Oroszországban. Ebrahim Raisi gratulált Vlagyimir Putyinnak a 87 százalékhoz, ami véleménye szerint elismerésre méltó eredmény.

 

oroszország oroszországi választás választás Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek