Fölényesen vezet Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő az orosz elnökválasztáson mind az exit pollok, mind a szavazatszámlálás első eredményei szerint. Az elnök a voksok összesítésének 50,02 százaléka szerint 87,34 százalékkal vezet – közölte vasárnap éjjel a Központi Választási Bizottság (CIK). Korábban az exit poll azt mutatta, hogy az elnök a választáson a szavazatok 87,8 százalékát szerezte meg.  

President Putin Meets Partipcants Of The International Youth FestivalSOCHI, RUSSIA - MARCH 6:  (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin attends a meeting with participants of the International Youth Festival, March 6, 2024 in Sirius territory, Sochi, Russia. Putin is visiting the Stavropolsky Krai and Krasnodar Krai regions in the southern part of the country ahead of the presidential elections scheduled March 15-17.  (Photo by Contributor/Getty Images)SOCHI, RUSSIA - MARCH 6 (RUSSIA OUT) Russian Preisdent Vladimir Putin gestures during a meeting with participants of the International Youth Festival, March,6,2024, in Sirius territory, Sochi, Russia. Russian President Vladimir Putin is visiting the Stavropolsky Krai and Krasnodar Krai regions in Southern part of the country, prior to the 2024 Presidential Elections, planned on March 15-17. (Photo by Contributor/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A VCIOM szerint a kommunista Nyikolaj Haritonov a szavazatok 4,6, Vlagyiszlav Davankov (Új Emberek) 4,2, Lemonyid Szluckij (Oroszország Liberális Demokrata Pártja) pedig a 3 százalékát kapta.

Az elnök a voksok összesítésének 30,08 százaléka szerint 87,68 százalékkal vezetett

 – adta hírül korábban a CIK.

A korai eredmény alapján az 1999-ben hatalomra került orosz elnök, úgy tűnik, könnyedén megnyerte az új hatéves mandátumot, amely lehetővé tenné, hogy Sztálinnál is hosszabb ideig maradjon hivatalban.

Az első nyilatkozatok is megjöttek

A Nyugat választásokba való beavatkozás hagyományos módszerei mellett áttért a megfélemlítés taktikájára – jelentette ki Vaszilij Piszkarjov, az orosz parlament alsóháza külföldi beavatkozást vizsgáló bizottságának elnöke a CIK moszkvai tájékoztatási központjában.

Terrortámadásokkal és szabotázsakciókkal kapcsolatos fenyegetések jelentek meg, és a szavazás időszakához közeledve jelentősen megnőtt az Oroszországi Föderáció határmenti és más régiói elleni dróntámadások intenzitása – mondta Piszkarjov.

Az orosz elnökválasztás demokratikus szavazást megakadályozó körülmények  között zajlott, és nem minősíthető törvényesnek, valamint szabadnak  és tisztességesnek sem – olvasható a varsói külügyminisztérium  honlapján vasárnap este közzétett állásfoglalásban.

Magas volt a részvétel

Abszolút rekordot ért el az országos választási részvétel az orosz elnökválasztáson a 70 százalékot meghaladva – jelezte a CIK. Moszkvai idő szerint 18 óra 45 perckor közölt részvétel 73,22 százalékos volt. 

  • Hat évvel ezelőtt 67,54 százalékos, 
  • 2012-ben 65,34, 
  • 2008-ban 69,81, 
  • 2004-ben 64,3,
  • 2000-ben 68,7, 
  • 1996-ben pedig  az első fordulóban 69,8, a másodikban pedig 69,4 százalékos volt a részvétel.

    Ella Pamfilova, a CIK elnöke azzal is magyarázta a magas részvételi arányt, hogy az elnökválasztás most első alkalommal három napig tartott, hogy a szavazó személyre szóló tájékoztatást kapott, és hogy a voksolás új formái jelentek meg, az elektronikus távszavazástól a tetszőleges szavazóhelyen történő mobilvoksolás lehetőségéig.

    Több orosz nagyváros szavazóhelyiségei előtt „Délben Putyin ellen” mottóval békés tiltakozást tartottak vasárnap a választás fő napján. Az egyik moszkvai tüntetésen megjelent Borisz Nagyezsgyin, aki a parlamenten kívüli Polgári Kezdeményezés párt színeiben indulni kívánt az elnökválasztáson, de a CIK nem jegyezte be jelöltként, arra hivatkozva, hogy nem gyűjtötte össze az ehhez szükséges 100 ezer szabályos aláírást.

    Az OVD-Info orosz jogvédő szervezet szerint vasárnap 16 városban 65 embert előállítottak, közülük a legtöbbet, 26-ot Kazanyban.

A CIK szerint a választások megfigyelésére 1115 külföldi érkezett, 129 országból. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) képviselőit nem hívták meg.
 

Macron ezúttal tűzszünetre szólította fel Oroszországot – gyorsan meg is kapta rá a választ

Miután több alkalommal arról beszélt, hogy csapatokat küldene Ukrajnába Oroszország ellen, Emmanuel Macron francia elnök egy új interjúban tűzszünetre szólította fel Oroszországot a nyári párizsi olimpia idejére. Maria Zakharova, orosz külügyminisztérium szóvivője a TASS-nak reagált a kérésre.