Oroszországban a közelmúltban valóságos show-műsort szerveztek a legmodernebbnek tartott T-90M harckocsik frontra küldéséből. Az állami televízió kétezer gyári munkás lelkes tömegét, Denis Majdanov énekes és politikus, valamint a Zemlyane rockegyüttes fellépését mutatta be, miközben a tankokat megáldotta egy ortodox pap –írja a Forbes.

A T-90M nevű tankokat 2020 áprilisában állították szolgálatba. Bár az eredeti tervek szerint az orosz hadsereg csak néhány tucat darabot vásárolt volna a harckocsiból, az orosz–ukrán konfliktus átírta az igényeket, és a tervezett beszerzéseket több ezer járműre bővítették. Becslések szerint évi mintegy 1300 darab T-90M harckocsit képesek gyártani és hadrendbe állítani, ezzel pedig a típus az orosz harckocsiállomány gerincét képezheti.

Ma kijelenthetjük, hogy a T-90M a világ legjobb harckocsija

mondta Putyin elnök a közelmúltban a TASZSZ orosz állami ügynökség jelentése szerint. „Amint ez a tank a pozíció közelébe kerül, senkinek és semminek nincs esélye. Nagyobb a hatótávolsága, pontosabb és jobb a védelme.”

A valóság azonban nem igazolta az államfő szavait. Ismert már olyan eset, amikor egy T-90M harckocsit felrobbantottak egy Bradley harckocsival való közeli ütközés során. 

A nyilvánosságra került felvételen is látható, hogy a sokkal kevésbé felfegyverzett Bradley gyorsan és pontosan csapott le az orosz harckocsira, megállítva azt, mielőtt az oroszok bármit is lelőhettek volna. 

A Forbes szerint ezzel együtt a T-90M harckocsik a legjobbak Oroszországban, jobb az erejük, a páncéljuk, a kommunikációjuk és az érzékelőik, mint bármi másnak, ami a katonák rendelkezésére áll. Oroszországnak körülbelül kétszáz T-90A harckocsija lehet, amelyeket át lehet alakítani a T-90M modellszabványra. Azonban eddig csaknem 2800 tankot veszítettek, és közel sincs elég régebbi modell, hogy pótolja ezeket a veszteségeket.