Elindult négy űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy kutatásokat végezzenek a világűrben, és leváltsák az előző legénységet. A felszállást eredetileg szombat estére tervezték, de egy nappal elhalasztották, így vasárnap, helyi idő szerint 22 óra 53 perckor (közép-európai idő szerint hétfőn 4 óra 53 perckor) indult útnak a négy űrhajós a Crew Dragon kapszula fedélzetén az egyesült államokbeli Cape Canaveral-i űrközpontból.

SpaceX and NASA Launch Crew 8 Mission
Fotó: Anadolu / AFP

A három amerikai asztronautából és egy orosz kozmonautából álló legénység a SpaceX Falcon 9 rakétájának segítségével, a tervek szerint 16 órás utazás után, kedden reggel éri el a Föld felett mintegy 420 kilométeres magasságban keringő ISS-t.

A NASA űrhajósai, Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps, valamint Alekszandr Grebjonkin orosz űrhajós hat hónapot tölt a világűrben, ahol kutatásokat végeznek, és leváltják az előző legénységet. Eppsnek, Dominicknek és Grebjonkinnak ez lesz a harmadik űrutazása az ISS-re, ahol jelenleg heten tartózkodnak.

„Micsoda hihetetlen utazás a Föld körüli pályára. Nagy köszönet a SpaceX-nek” – mondta a 42 éves Matthew Dominick, a csoport parancsnoka. „Igazán megtisztelő, hogy ezzel az új generációs űrhajóval és legénységgel repülhetek” – mondta Michael Barratt, a NASA veteránja, aki áprilisban tölti be a 65. életévét, így ő a legidősebb, teljes munkaidőben dolgozó asztronauta az űrben.

Az ISS jelenlegi hétfős legénységének tagjai várhatóan egy hét múlva térnek vissza a Földre.

A Nemzetközi Űrállomás azon kevés területek egyike, ahol az Egyesült Államok és Oroszország még mindig együttműködik az ukrajnai háború miatti nemzetközi szankciók ellenére.

Még mind a négy magyar űrhajósjelölt van versenyben

Hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol további képzések várnak rájuk.