Egy új felmérés szerint majdnem minden ötödik amerikai úgy véli, hogy Taylor Swift popénekesnő része egy titkos kormányzati összeesküvésnek, amelynek célja, hogy Joe Biden megnyerje az elnökválasztást.

Super Bowl - Kansas City Chiefs v San Francisco 49ers - Game
Travis Kelce és Taylor Swift a Super Bowl-on, a Kansas City Chiefs győzelme után
Fotó: AFP

A furcsának hangzó megállapítást a Monmouth University 902 amerikai felnőtt megkérdezésével készült múlt heti reprezentatív felmérése hozta ki. Swift megjelenése a Super Bowl-on, ahol a nyertes Kansas City Chiefs csapatának szurkolt, lázba hozta az összeesküvés-elméleteket - írja a Bloomberg.

A teória szerint, amelyet a közösségi média és a konzervatív hírcsatornák tudósításai tápláltak, a Pentagon Swiftet fegyverként használja egy pszichológiai hadviselési kampányban. Az elmélet szerint az énekesnő és a Chiefs tight endje, Travis Kelce közötti románc "megszervezésével" a kormány megpróbálja növelni Swift népszerűségét, hogy a Biden melletti esetleges támogatásának nagyobb hatása legyen.

Nem meglepő, hogy az elmélet a republikánusok körében nagyobb befolyással bír. A republikánusok közel egyharmada hisz benne, míg a demokraták csupán 6 százaléka. Az eredmény annál is inkább szembetűnő, mert több demokrata, mint republikánus állítja, hogy hallott már erről az elméletről.

A felmérés rámutat arra is, hogy a lakosság mennyire fogékony a választási dezinformációra, ugyanis azokon belül, akik igaznak tartják az összeesküvés-elméletet 42 százalék azok aránya, akik életükben először, a közvélemény-kutatás alkalmával hallottak róla. 

Ugyanakkor az amerikaiak több mint kétharmada helyesli, hogy Swift arra buzdítja rajongóit, hogy szavazzanak a közelgő választásokon, köztük a demokraták százaléka, a republikánusok 42 százaléka. 

A novemberi elnökválasztáshoz közeledve egyre élesebben vetődik fel az amerikai közéletben Taylor Swift szerepe a voksolásban. A világsztár az előző kampányban, 2020-ban nyíltan támogatta Biden elnököt, s a demokraták most is mindent bedobnak, hogy hasonlóképpen cselekedjen. Swift azonban egyelőre nem nyilvánította ki pártpreferenciáit, csupán a voksoláson való részvételre budította rajongóit. 

Trump szerint kizárt

Donald Trump a tőle megszokott magabiztossággal nemrégiben közölte, hogy "kizárt", hogy Taylor Swift támogassa Joe Biden elnök újraválasztását, mondván, 

nem lehet hűtlen ahhoz az emberhez, aki annyi pénzt hozott neki.

"Aláírtam és felelős voltam a zenei modernizációs törvényért ami kedvezőbb helyzetbe hozta Taylor Swiftet és az összes többi zenészt"- írta a republikánus elnökjelölt a közösségi médiaplatformján, a Truth Socialon közzétett bejegyzésében. 

Joe Biden semmit sem tett Taylorért, és soha nem is fog

 - írta Trump.

"Kedvelem a barátját, Travist, még akkor is, ha liberális, és valószínűleg ki nem állhat engem!" - tette hozzá a republikánus elnökjelölt.