Közélet

Kijózanító figyelmeztetés az olasz külügyminisztertől: ha belép a NATO Ukrajnába, kitör a harmadik világháború

Antonio Tajani hanmgsúlyozta, hogy az olasz katonák a béke, a biztonság és a szabadság hírnökei, és Olaszország nem áll háborúban Oroszországgal.

A NATO részéről "hiba lenne belépni Ukrajnába", "segítenünk kell Ukrajnát védekezni, de belépésünk az Oroszországgal való háborúba a harmadik világháborúval fenyeget" - hangoztatta Antonio Tajani olasz külügyminiszter pénteken.
 

Forza Italia party's national congress in Rome
Fotó: Anadolu via AFP

Azt is remélem, hogy nincsen egyetlen ország sem, amely ezt mérlegeli. Nincsen ezzel kapcsolatban semmilyen megállapodás, semmilyen elképzelés

- mondta Antonio Tajani az országok közötti esetleges szövetségre utalva.
Az olasz külügyminiszter a veronai vásártér egyik rendezvényén beszélt az ukrajnai háborúról.
Megjegyezte: teljesen más a nemzetközi jog, valamint Ukrajna szabadságának védelme vagy Ukrajna ellátása katonai, gazdasági és műszaki eszközökkel, de elmenni háborúzni hibának tűnik nekem. Úgy gondolom, hogy egyetlen jószándékú ember sem akarná ezt.
A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az olasz fegyveres erők katonái több nemzetközi misszióban részt vesznek, szolgálnak a Vörös-tenger térségében, Libanonban, Afrikában, Irakban.

Katonáink a béke, a biztonság és a szabadság hírnökei. Mi nem állunk háborúban Oroszországgal

 - jelentette ki.

Nagyon szeretne háborúzni Macron - Ismét arról beszélt, hogy katonákat kell küldeni Ukrajnába

A francia államfő szerint vörös vonalat kell húzni.


Antonio Tajani kitért Ferenc pápa korábbi szavaira is. Hétfőn Kijevben a külügyminisztériumba kérették a pápai nunciust, és Ukrajna csalódottságának adott hangot, amiért Ferenc pápa egy interjúban arról beszélt, hogy Kijevnek a fehér zászló bátorságát kellene megmutatnia, és tárgyalásokat kellene kezdenie Oroszországgal a két éve tartó háború befejezéséről.
Antonio Tajani szerint 

a pápa azt mondta: én békét akarok. Üljetek asztalhoz és kössetek békét. A pápa az pápa, ezt kell mondania. Engem mindez nem háborít fel és nem aggódom miatta.

 

orosz-ukrán háború Antonio Tajani NATO világháború
Kapcsolódó cikkek