Közélet

Elfogadta a tűzszüneti határozatot az ENSZ BT

Noha az ENSZ-főtitkár szerint megbocsáthatatlan, ha a határozatot nem hajtják végre, kicsi az esély, hogy annak bármelyik fél engedelmeskedni fog. Az ENSZ BT felszólított a túszok feltétel nélküli szabadon engedésére is.

Elfogadta a Gázában azonnali tűzszünetre felszólító határozatát az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn – közölte közösségi oldalán António Guterres ENSZ-főtitkár. A határozat nem csupán tűzszünetre szólít fel, de a Hamász fogságában lévő túszok azonnali, feltétel nélküli szabadon engedésére is. Guterres szerint a határozat végrehajtásának elmulasztása megbocsáthatatlan bűn lenne.

The United Nations Security Council meets on the situation in the Middle East, including the Palestinian question, at the UN headquarters in New York on March 25, 2024. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Fotó: Angela Weiss / AFP

A múlt héten Oroszország és Kína vétója miatt nem sikerült egy tartalmilag hasonló határozatot elfogadni a testületben, míg korábban az Egyesült Államok vétóján bukott meg a tűzszüneti felszólítás, így annak elfogadása mérföldkőnek tekinthető.

Ennek ellenére kérdéses, hogy akár Izrael, akár a Hamász engedelmeskedni fog-e a hétfőn elfogadott határozatnak. 

A tűzszünetről valamint a túszok szabadon engedéséről szóló tárgyalások egy korábbi – több túsz szabadon engedésével egybekötött néhány napos fegyvernyugvást hozó – kezdeményezést leszámítva sikertelenek voltak, hiába fogalmazott meg nagy reményeket Joe Biden amerikai elnök a tárgyalások sikerével kapcsolatban.

 

izraeli háború túsz Hamász ENSZ Biztonsági Tanácsa tűzszünet
Kapcsolódó cikkek