Franciaország felkéri Oroszországot, hogy tartson tűzszünetet Ukrajnában a nyári párizsi olimpia idején – mondta Emmanuel Macron francia elnök az ukrán televíziónak adott interjújában .

A nyári párizsi olimpián az orosz sportolók semleges zászló alatt versenyezhetnek / Fotó: MTI

Arról is beszélt, hogy tiszteletben fogja tartani az Olimpiai Bizottság azon döntését, amely szerint az orosz sportolók semleges zászló alatt versenyezhetnek.

Válaszként Macron javaslatára egy javaslattal állok elő:

 hagyják abba a gyilkosságra használt fegyverek szállítását, és hagyják abba a terrorizmus szponzorálását is

– így reagált a felvetésre Maria Zakharova, orosz külügyminisztérium szóvivője a TASS-nak. 

Valamikor szükség lehet a Nyugat által végrehajtott szárazföldi műveletekre Ukrajnában – erről beszélt a hétvégén Emmanuel Macron egy interjúban. A francia elnök február vége óta számos alkalommal megszólalt már a témában heves vitákat váltva ki kijelentéseivel.

Moszkvában vasárnap este fejeződik be a szavazás, magyar idő szerint délután hat órakor, a részvételi arány egy órával a zárás előtt 67 százalékot ért el, ami meghaladja 2018-asat. 

A hatalomra 1999-ben kerülő Vlagyimir Putyin elnök újabb hatéves mandátumot szerezhet, amely lehetővé teszi számára, hogy megelőzze Sztálint, és Oroszország leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője legyen.

A Reuters összeállítása szerint az orosz gazdaság 3,6 százalékkal nőtt 2023-ban, de ez a növekedés jelentős mértékben függ az államilag finanszírozott fegyver- és lőszergyártástól, és elfedi azokat a problémákat, amelyek hátráltatják az oroszok életszínvonalának javulását. A rekordalacsony szinten áll Oroszországban, 2,9 százalékos.