Közélet

Mintegy háromszáz ukrán katonával végzett egy orosz vákuumbomba

A CNN beszámolója szerint Oroszország azt állítja, hogy sok száz ukrán katonát ölt meg egy „vákuumbombával”. Ukrajna szinte azonnal reagált, nonszensznek nevezte a hírt.

Az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese egy megbeszélésen azt mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek, hogy akár 300 katona is életét veszíthette „egy légi lőszer pontos találata következtében” – közölte szombaton a CNN.

-
TOS-1 orosz termobárikus rakétakilövő bevetés közben.
Fotó: AFP

Andrij Jusov, az Ukrán Védelmi Hírszerző Szolgálat szóvivője a CNN-nek ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy „abszolút nonszensz és propagandaszerű állításokról van szó”, akárcsak az előző napi, Kursz és Belgorod térségében állítólagosan meggyilkolt 1500 ukrán katonával kapcsolatos orosz információk esetén. Az amerikai lap hangsúlyozza: nem tudja önállóan ellenőrizni az állításokat.

Alekszej Kim orosz vezérezredes nem jelölte meg, hol történt a csapás, de annak helyét „a kraken” nacionalista alakulat bevetési pontjaként írta le – közölte a minisztérium, az ukrán védelmi hírszerzés egy különleges egységére hivatkozva.

A RIA Novosztyi szombati jelentése szerint Kim kijelentette, hogy a légicsapás során „térfogati robbanóbombát” használtak. Ezeket a fegyvereket vákuumbombának, termobarikus fegyvernek vagy üzemanyag-levegő robbanóanyagnak is nevezik. A termobár fegyver által okozott pusztítást az általa keltett robbanáshullám, valamint az a vákuum okozza, amely az üzemanyag-levegő keverékből adódó oxigént szívja be a detonáció fenntartásához – állítja a Lieber Institute for Law & Warfare, a Nyugati Amerikai Katonai Akadémia.

A minisztérium szerint Kim azt is közölte Shoigunnal a megbeszélésen, hogy Ukrajna „jelentős veszteségeket szenved mind felszerelésben, mind haderőben a nagy pontosságú fegyverek és támadórepülőgépek használata miatt”.

Így működik Putyin rettegett szuperfegyvere, a vákuumbomba

A vákuumbomba, más néven aeroszol bomba vagy üzemanyag-levegő robbanószerkezet egy üzemanyagtartályból és két külön robbanótöltetből áll. Rakétaként lehet kilőni, vagy repülőgépről bombaként ledobni, és amikor eltalálja a célpontot, az első robbanótöltet kinyitja a tartályt, és széles körben szétpermetezi az üzemanyagkeveréket.

 

orosz ukrán háború termobárikus Belgorod rakéták
Kapcsolódó cikkek