Ukrajnában is használhatja Oroszország a világ egyik legkegyetlenebb szuperfegyverét, a termobarikus, vagyis vákuumbombák bevetését tervezi – legalábbis ezzel vádolják az Ukrajnát támadó orosz haderőt. A BBC összefoglalta, mit kell tudni ezekről iszonyatos a robbanószerkezetekről. 

A vákuumbomba, más néven aeroszol bomba vagy üzemanyag-levegő robbanószerkezet egy üzemanyagtartályból és két külön robbanótöltetből áll. Rakétaként lehet kilőni, vagy repülőgépről bombaként ledobni, és amikor eltalálja a célpontot, az első robbanótöltet kinyitja a tartályt, és széles körben szétpermetezi az üzemanyagkeveréket. 

Ez a felhő képes áthatolni minden épületnyíláson vagy a nem teljesen zárt védműveken.

Ezután egy második töltet felrobbantja a felhőt, ami hatalmas tűzgömböt, illetve robbanáshullámot és vákuumot eredményez, vagyis elszívja a környező oxigént. A BBC szerint gyakorlatilag pillanatok alatt elpárologtathatja az ellenséget.  

A vákuumbombákat sokféle célra használják, és többféle méretben kaphatók, kezdve a gránátoktól, kézi rakétavetőktől a hatalmas, levegőből indítható változatokig. Utóbbiakat kifejezetten a barlangokban és alagútkomplexumokban megbújó védők megsemmisítésére tervezték. Oroszország 2007-ben tesztelte a legnagyobb termobarikus fegyverét, amely egy 44 tonnás hagyományos bombával egyenértékű robbanást hozott létre, amivel a világ legnagyobb nem nukleáris robbanószerkezetévé vált.

Mivel a vákuumbombák elsősorban az épületekbe, illetve bunkerekbe visszavonult védők ellen hatékonyak, főként városi környezetben használják őket.

Okszana Markarova, Ukrajna Egyesült Államokbeli nagykövete azzal vádolta Oroszországot, hogy vákuumbombát használt az invázió során. Ezt az állítást azonban hivatalosan nem erősítették meg. Az elmúlt napokban termobarikus rakétavetőkről is érkeztek jelentések Ukrajnából.

Egyébként nincsenek olyan nemzetközi jogszabályok, amelyek kifejezetten tiltanák a termobarikus fegyverek használatát, de ha egy ország épített területeken, iskolákban vagy kórházakban élő civil lakosságot céloz meg velük, akkor az 1899-es és 1907-es hágai egyezmények alapján háborús bűncselekményért elítélhetik.

Ilyen járművekből lőhetik ki a termobarikus bombákat /Fotó: RAMIL SITDIKOV/AFP

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze kijelentette, bírósága vizsgálni fogja az Ukrajnában elkövetett esetleges háborús bűncselekményeket.

A termobarikus lőszerek használata a második világháborúig vezethető vissza, amikor kezdetben a német hadsereg vetette be őket. Az USA Vietnamban alkalmazta ezeket a fegyvereket, 2001-ben pedig az afganisztáni Tora Bora hegység barlangjaiban rejtőző al-Kaida erők ellen vetették be. Oroszország 1999-ben a csecsen háborúban használt vákuumbombákat.