Az afganisztáni kormányzat hatóságai már 1250 kábítószer-feldolgozó üzemet romboltak le országszerte a 2021-es tálib hatalomátvétel óta – jelentette be a belügyminisztérium kábítószer-ellenes hivatalának vezetője a ToloNews helyi televíziós csatornának a hét végén nyilatkozva.

KANDAHAR, AFGHANISTAN - NOVEMBER 17:  Plastic bags of opium sap are examined for quality at a market selling the narcotic in the Panjwai district on November 17, 2021 in Kandahar, Afghanistan. Walls are streaked with opium smudges and banners praising the Taliban's Islamic Emirate of Afghanistan. As drought plagues the country, farmers say that nothing is profitable to grow in the region except opium.  (Photo by Paula Bronstein/Getty Images)
Fotó: Paula Bronstein / Getty Images

„Körülbelül 1250 alkohol- és kábítószer-feldolgozó üzemet romboltunk le országszerte, és folytatódik a kábítószer termesztése, kereskedeleme és csempészete elleni kiterjedt küzdelem” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezek a tevékenységek már majdnem teljesen meg is szűntek az országban.

Hajbatullah Ahundzáda molla, az országot irányító szélsőséges tálibok legfőbb vezetője 2022 áprilisában betiltotta az illegális növények, köztük a mák termesztését, kábítószerré való feldolgozását és kereskedelmét.