BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Nem félünk” – több ezren kísérték végső útjára Navalnijt

A nagy rendőri jelenlét és a környéken felállított barikádok ellenére a gyászolók tiltakozásként tapsban törtek ki, amikor Alekszej Navalnij holttestét egy Moszkva melletti templomba vitték péntek reggel.

Több ezren jelentek meg Marjinóban, Moszkva külvárosában, ahol végső búcsút vettek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikustól, aki pár napja, sétálás után lett rosszul a börtönben. A kiérkező orvosok nem tudták megmenteni Navalnijt, már csak a halál beálltát tudták megállapítani

Fotó: AFP

Marjino városrészében élt Navalnij évekig a családjával, sokan virágot vittek a szertartásra, beszámolók szerint a gyászoló tömeg némán sorban állt a templom előtt, hogy bejusson a szertartásra. A sajtó kamerái nem vehették fel a szertartást a templomban, a jelenlévők közül azonban sokan lefényképezték a temetést – írta meg a BBC.  

Az egyik, a közösségi médiában széles körben terjesztett felvételen Navalnij nyitott koporsója látható. Ez mindennapos az orosz ortodox temetéseken, így a gyászolók láthatják és megérinthetik az elhunyt arcát.

Egy másik posztban Navalnij a koporsójában fekszik, vörös és fehér rózsákkal borítva. Emberek veszik körül – köztük a gyászoló édesanyja és apja  –, akik gyertyát tartanak. 

Miközben megszólalt a templom harangja, Alekszej Navalnij koporsóját kivitték a templomból, és behelyezték a halottaskocsiba. A tömeg ismét a nevét skandálta: „Navalnij! Navalnij!”, és többen kiáltották, hogy „köszönjük, Alekszej!”,  „nem félünk!”. Többen rózsát és szegfűt dobtak ki az útra, és sírni kezdtek. „Nem felejtünk el!” – mondták. 

Fotó: AFP

Amikor a koporsót kihozták a templomból, látni lehetett, hogy a tömegben az emberek virágot dobáltak az orosz ellenzéki vezető koporsóját szállító halottaskocsira. Néhányan azt is skandálták, hogy „hóhérok!”,  „Oroszország szabad lesz!” és „ne legyen háború!”.

A BBC közlése szerint pontosan nem lehetett megmondani, hányan vettek részt Alekszej Navalnij temetésén, de úgy fogalmaznak, hogy „határozottan több ezerre tehető” ez a szám. Erős rendőri jelenlét volt, de órákkal a szertartás megkezdése után nem érkezett jelentés letartóztatásokról. Korábban sokakat rendszeresen letartóztattak pusztán azért, mert ezeket a jelszavakat hordozó táblákat vittek magukkal. Pénteken, a szertartás alatt felbátorodva többezres tömeg skandálta ugyanezeket a jelszavakat. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.