Több ezren jelentek meg Marjinóban, Moszkva külvárosában, ahol végső búcsút vettek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikustól, aki pár napja, sétálás után lett rosszul a börtönben. A kiérkező orvosok nem tudták megmenteni Navalnijt, már csak a halál beálltát tudták megállapítani

Fotó: AFP

Marjino városrészében élt Navalnij évekig a családjával, sokan virágot vittek a szertartásra, beszámolók szerint a gyászoló tömeg némán sorban állt a templom előtt, hogy bejusson a szertartásra. A sajtó kamerái nem vehették fel a szertartást a templomban, a jelenlévők közül azonban sokan lefényképezték a temetést – írta meg a BBC.  

Az egyik, a közösségi médiában széles körben terjesztett felvételen Navalnij nyitott koporsója látható. Ez mindennapos az orosz ortodox temetéseken, így a gyászolók láthatják és megérinthetik az elhunyt arcát.

Egy másik posztban Navalnij a koporsójában fekszik, vörös és fehér rózsákkal borítva. Emberek veszik körül – köztük a gyászoló édesanyja és apja  –, akik gyertyát tartanak. 

Miközben megszólalt a templom harangja, Alekszej Navalnij koporsóját kivitték a templomból, és behelyezték a halottaskocsiba. A tömeg ismét a nevét skandálta: „Navalnij! Navalnij!”, és többen kiáltották, hogy „köszönjük, Alekszej!”,  „nem félünk!”. Többen rózsát és szegfűt dobtak ki az útra, és sírni kezdtek. „Nem felejtünk el!” – mondták. 

Fotó: AFP

Amikor a koporsót kihozták a templomból, látni lehetett, hogy a tömegben az emberek virágot dobáltak az orosz ellenzéki vezető koporsóját szállító halottaskocsira. Néhányan azt is skandálták, hogy „hóhérok!”,  „Oroszország szabad lesz!” és „ne legyen háború!”.

A BBC közlése szerint pontosan nem lehetett megmondani, hányan vettek részt Alekszej Navalnij temetésén, de úgy fogalmaznak, hogy „határozottan több ezerre tehető” ez a szám. Erős rendőri jelenlét volt, de órákkal a szertartás megkezdése után nem érkezett jelentés letartóztatásokról. Korábban sokakat rendszeresen letartóztattak pusztán azért, mert ezeket a jelszavakat hordozó táblákat vittek magukkal. Pénteken, a szertartás alatt felbátorodva többezres tömeg skandálta ugyanezeket a jelszavakat.