Novák Katalin a kegyelmi ügy miatt távozott, amely ügy felkavarta az embereket. Most egy olyan köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarország érdekét, aki stabil, kiszámítható

– mondta Orbán Viktor az M1-nek adott exkluzív interjújában. A miniszterelnök hozzátette, eddig mind a hét köztársasági elnökkel dolgozott, így tudja, hogy milyen államfőre van szükség. Azt is mondta, hogy az új államfő nézetei ismertek a számára, ezért tudta, hogy a felkérést Sulyok Tamás nem hiúsági kérdésnek fogja kezelni, hanem szolgálatnak.

ORBÁN Viktor
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő beszélt a szombaton véget ért amerikai útjától is. Az mondta, 

Donald Trumpnak konkrét stratégiai elképzelése van a békét tekintve, és ennek megvalósításához partnerként kezeli Magyarországot.

„Ő volt hosszú idő után az első olyan elnök, akinek az ideje alatt nem indult háború. Az elnöki működéséből tudjuk, hogy ő a béke embere, és most sem rejti véka alá a véleményét, világosan megmondta, hogy az a célja, hogy békét teremtsen az orosz–ukrán háborúban” – mondta Orbán Viktor. 

Ma az amerikai demokrata kormány és az vezetése meg a legnagyobb európai uniós tagállamok vezetése egy húron pendülnek, háborúpárti kormányok. Donald Trump békepárti

– így reagált Orbán Viktor arra, hogy Joe Biden amerikai elnök diktatórikus politikával vádolta meg őt. Orbán Viktor a háború mihamarabbi lezárását abban látja, hogy

Donald Trump egyértelművé tette, hogy nem fogja finanszírozni az ukrán–orosz háborút.

„Ha Amerika nem ad pénzt, az európaiak egymagukban képtelenek finanszírozni ezt a háborút, és akkor vége a háborúnak” – mondta a kormányfő. 

Jobban állunk elismertség és tekintély szempontjából is, mint mi azt gondolni szoktuk – mondta Orbán Viktor. Elmondta: idősebb George Bush óta minden amerikai elnökkel személyesen találkozott, ha máshol nem, a NATO-csúcsokon rendszeresen. „A republikánusok értik, hogy most nehéz időszakát élik az amerikai–magyar kapcsolatoknak, mert az amerikai kormányzat olyanokat vár el Magyarországtól, amiket mi nem akarunk és nem tudunk teljesíteni” – mondta. 

Az amerikai kampányról a kormányfő azt mondta, hogy Trump „kutyául megszenved az elnökségért”, és már „átesett a tisztitótűzön”, s minden megpróbáltatás ellenére „a magyar népmesék hőseihez hasonlóan, a végén majd győz”. Orbán Viktor szerint Donald Trump megválasztása a gazdaság szempontjából is sokat jelentene. 

„Magyarországon ma kilencmilliárd eurónyi amerikai befektetés van, és a két ország közti kereskedelmi forgalom is nagyjából ennyi. Ezen nekünk van hárommilliárd eurónyi hasznunk. Azonban az, hogy a mostani amerikai kormányzat a kettős adóztatásról szóló jogszabályt hatályon kívül helyezte, újat meg nem fogadott el, komoly akadálya a kapcsolatok erősítésének” – mondta. Orbán Viktor reális célkitűzésnek nevezte a kilencmilliárd eurós forgalom megduplázását.  

A Trump–Orbán-találkozótól hangos a külföldi sajtó: a volt elnöknél járt „a keményvonalas magyar vezető”

Szinte az összes nagyobb külföldi médium beszámolt a Trump–Orbán-találkozóról. Orbán Viktor többnapos látogatást tett az Egyesült Államokban.