A montenegrói idegenrendészet vette őrizetbe a dél-koreai „kriptokirályt” szombaton, azt követően, hogy Do Kvon letöltötte a közokirat-hamisítás miatt rá kiszabott börtönbüntetését – közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG).

PODGORICA, MONTENEGRO - MARCH 23: Police officers escort Do Kwon after he served sentence in prison for document forgery on March 23, 2024 in Podgorica, Montenegro. The country's Supreme Court paused the extradition of the crypto magnate to South Korea, overturning earlier decisions from two lower courts to extradite him to his native country. Kwon had been in Montenegrin custody since last year after being arrested for traveling with fake documents. Both South Korea and the United States want to try Kwon on charges relating to the collapse of the Terra cryptocurrency payment platform in May 2022.(Photo by Filip Filipovic/Getty Images)
Fotó: Filip Filipovic / Getty Images

A podgoricai felsőbíróság március elején döntött arról, hogy Szöulnak adják ki a Terraform blokklánccég dél-koreai alapítóját, az ítélet ellen azonban a védői fellebbeztek, ezért továbbra is arra vár, hogy a 

montenegrói hatóságok eldöntsék: Dél-Koreának vagy az Egyesült Államoknak adják-e ki.

Do Kvon ügyvédje, Goran Rodic közölte, hogy a bírósági ítélet szerint a kiadatást szabadlábon várhatta volna meg, az idegenrendészet a bírósági döntés megkerülésével tartja fogva.

Do Kvont és társát, a Terraform pénzügyeiért felelős Hon Csangdzsunt tavaly március 23-án a podgoricai repülőtéren fogták el, amikor egy Dubajba tartó magánrepülőre készültek felszállni. Mindkét férfi hamis okmányokkal utazott volna. Tavaly júniusban közokirat-hamisítás miatt mindkettőjüket négy-négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Podgoricában.

Közben a montenegrói igazságügyi minisztériumhoz az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától is érkezett kérelem az elítéltek kiadatására. 

A montenegrói igazságügyi szervek az utóbbi néhány hónapban többször is módosították döntésüket arról, hogy Washingtonnak vagy Szöulnak adják-e ki a férfit. Hon Csangrzsunt február elején kiadták Dél-Koreának.

Do Kvon blokklánccége 2022-ben omlott össze, a cég kriptovalutái, a terraf és a luna elvesztették értéküket, a 

befektetők pedig emiatt több mint negyvenmilliárd dollárt veszítettek. 

A „kriptokirály” korábban ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte.