A dél-koreai kormány pénteken bejelentette, hogy gyorsan lépni fog a hetek óta sztrájkoló orvosok fizetésemelésének és a munkakörülmények javításának ügyében, azt azonban tagadták, hogy az öregedő ázsiai ország egészségügyi válságban lenne – írta a Reuters.

20,000 Doctors Protest Against Government In Seoul orvos
Megegyezett a dél-koreai kormány a két hete tüntető orvosokkal. Fotó: AFP

Csütörtök este a kormány megegyezett az egészségügyi dolgozókkal Dél-Koreában, ahol február vége óta több mint 11 ezer orvosgyakornok és rezidens tiltakozott az alacsony fizetések és a hosszú műszakok miatt, valamint azon tervek ellen, hogy a szakemberhiányt az orvosi egyetemek létszámának bővítésével oldják meg.

Az egészségügyi dolgozók munkakörülményei elfogadhatatlanok, nem véletlen, hogy kritikusan alacsony az orvosok száma. A lehető leghamarabb megkezdjük az új rendszer bevezetését 

– nyilatkozta Han Duck-soo miniszterelnök.

Az új egészségügyi program az orvosok összes követelésének eleget tenne:

  • megszűnnek a 36 órás műszakok, ezeket 24 órára korlátoznák a kórházi dolgozók számára;
  • a gyakornokok 1 millió won – mintegy 270 ezer forint – támogatást kapnák havonta;
  • a következő hetekben pedig egy általános béremelési tervet is ki fognak dolgozni;
  • az egyetemi bővítés azonban  megmarad, de alacsonyabb létszámmal.

Ezt az Egészségügyi Minisztérium kasszájából és egy új kormányzati alapból fogják finanszírozni.

A Dél-Koreát megrázó egészségügyi sztrájkok a kormánypártot is megosztották. Míg a miniszterelnök együttérzett az orvosokkal és a kezdetektől fogva az megegyezést támogatta, addig Yoon Suk Yeol elnök keményen kiállt a tiltakozók ellen, és több ezer embernek felfüggesztette a praxisengedélyét.

Akciójukkal káoszt okoztak a kórházakban, és a személyzet többi tagjával végeztették el a munkájukat. Az egészségügy csak annyiban van válságban, hogy az orvosok nem akarnak dolgozni 

– jelentette ki a dél-koreai elnök a hét elején.

Vészhelyzetre készülnek az egészségügyben: fellázadtak a dél-koreai orvosok, a kormány fenyegetéssel reagált

Vészesen kevés az orvos Dél-Koreában, ezért a szöuli kormány több ezer férőhellyel bővíti az egyetemeken a medikusképzési keretet. Az orvosok a szakma felhígulásától tartva sztrájkba kezdtek, szerintük a megoldást máshol kell keresni.