Az új államfő Szegedről ingázik Budapestre, ugyanakkor már autót és személyi védelmet is kapott. Amíg korábban a helyi rendőrség oldotta meg az ingatlana védelmét, immáron a Terrorelhárítási Központ testőrei felelnek a biztonságért, és a szolgálati autóját is ők biztosítják számára – írta meg a Blikk.

SULYOK Tamás
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

„Úgy hallottuk, Sulyok Tamás felesége már beszélt arról, miszerint felajánlották nekik, hogy költözzenek a Béla király úti államfői rezidenciába. Azt mondják, gyönyörű épület. S bár a házaspárnak van a II. kerületben egy szép ingatlana, nagyon várják, hogy a lakói legyenek a csodás hírű állami bázisnak” – árulta el egy forrás a lapnak. 

Az államfő rezidenciáját azonban egyelőre Novák Katalin lakja, 

a Blikk kérdezte a Sándor-palota sajtóosztályát, hogy a tervek szerint mikor költözik ki a lemondott államfő, és azt követően mikor számíthat Sulyok Tamás a beköltözésre, azonban eddig nem érkezett válasz. 

Az új köztársasági elnöknek jár a teljes körű testőri biztosítás a TEK-től, ami megegyezik a kormányfőével. Vagyis az állandó, civil ruhás testőrök mellett a megfelelő szintű szolgálati autó ugyancsak testőrökkel, felvezető jármű, a védett ingatlanokban pedig kamera és beléptető rendszer. A jövőben előre ellenőrzik majd azokat a helyszíneket is, ahova az államfőnek programot szerveznek, illetve azokat a külső személyeket, akik a közvetlen közelébe kerülhetnek. 

Az új köztársasági elnök március 5-én lépett hivatalba, és március 10-én iktatták be a Sándor-palota épülete előtt. A 67 éves jogászprofesszor a demokratikus Magyarország hetedik államfője. Sulyok beiktatásakor úgy fogalmazott, hogy 

„Elnökként mindenkor a magyar emberek méltóságának védelmezője kívánok lenni, az elmúlt több mint harminc év lehetővé tette, hogy elődeim kikövezzék az utat, amin járnom lehet, a jó példákat követni fogom,

de igyekszem hozzátenni magam utcaköveit” – mondta. 

Korábban megírtuk, hogy a Sándor-palota oldalán közzétett záró vagyonnyilatkozat szerint Novák Katalin volt köztársasági elnök Budapesten egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres háznak, egy 90 négyzetméteres lakásnak is felerészben tulajdonosa, és teljes egészében a tulajdonában van egy 56 négyzetméteres lakás, illetve a tulajdonában van  Szegeden egy 67, egy 166, illetve 174 négyzetméteres lakás, illetve Balatonlellén egy 47 négyzetméteres üdülő is.

A volt államfőt  havonta a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeli juttatás illeti meg, amely nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül. Ez most havi bruttó 4,59 millió forint.  Emellett a volt köztársasági elnököt a megfelelő lakás használatának joga, legfeljebb háromfős titkárság alkalmazása, térítésmentes egészségügyi ellátás és személygépkocsi-használat illeti meg.