Közélet

Tűzesőt zúdított Izrael a Hezbollahra

Izrael több mint négyezer Hezbollah-célpont ellen indított támadást kedd délután, miután reggel a terrorszervezet mintegy száz rakétával támadta a Golán-fennsíkot. Az izraeli becslések szerint több magas rangú vezető is meghalt a támadásokban.

Az izraeli hadsereg (IDF) több mint négyezer Hezbollah-célpontot támadott, melyek főként Libanon határain belül voltak, de egyes csapások Szíria területeit is érintették. A hadsereg becslése szerint több száz Hezbollah-tag vesztette életét a csapásokban, akik között volt több magas rangú vezető is, továbbá több mint hétszázan sérülhettek meg.

Fotó: AFP

Az elmúlt öt hónap alatt az izraeli északi irányítóközpont mintegy 1200 célpont ellen intézett légi támadásokat és további 3100 célpont ellen intézett földi csapásokat – írja a The Times of Israel. A keddi csapássorozat a Hezbollah reggeli támadásaira lehetett válasz, ugyanis a libanoni terrorszervezet több mint száz rakétát indított a Golán-fennsíkra. 

A célpontok között szerepelnek fegyverraktárak, a Hezbollah által támadásokhoz használt épületek, több mint 150 megfigyelőállomás, mintegy 70 parancsnoki központ és több mint 50 jelentős rakétakilövő állás.

Több mint 450 olyan helyszínt is elértek az izraeli rakéták, amelyek a Hezbollah Radwan elit csapatához tartoznak és amelyekről úgy gondolják, hogy az Izraelbe való esetleges beszivárgással bízták meg. A hadsereg szóvivője azt mondta, hogy „az IDF folyamatosan azon dolgozik, hogy kiszorítsa a Hezbollah erőit és rendszereit Dél-Libanonból, és jelentős támadásokat hajtott végre ezen a területen”.

 

izraeli háború Izrael Hezbollah Libanon Szíria
Kapcsolódó cikkek