Kelet-Közép-Európában egyedülálló Alzheimer-szűrővizsgálatot tesz hozzáférhetővé elsőként Magyarországon a Pozitron Medical Diagnosztika Központ – jelentették be ma.

Alzheimer-szűrés
 Pozitron Medical Diagnosztika Központ
Már a tünetek megjelenése előtt tíz-tizenöt évvel ki tudják szűrni a betegséget/ Fotó: Pozitron Medical Diagnosztika Központ

A rákdiagnosztikában is élenjáró, innovatív magyar egészségügyi cég a kognitív tesztsorozattal kombinált vérvizsgálat során a betegségben felszaporodó kóros fehérjéket már a panaszok megjelenése előtt tíz-tizenöt évvel képes kimutatni.

A korai felismerés növeli a kezelések hatékonyságát, ezáltal jelentősen képes javítani az életminőséget.

Eddig nehéz volt kimutatni

Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan agyi megbetegedés, amelynek során folyamatosan romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, amíg a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már ellátni. 

Leghamarabb a rövid távú memória károsodik, valamint a térben és az időben való tájékozódás képessége

– mondta Sátori Mária, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa.

Alzheimer-szűrés
 Pozitron Medical Diagnosztika Központ
Dr. Sátori Mária, neurológus főorvos, Pozitron Medical Diagnosztika Központ
Sátori Mária rámutatott: a kezelés hatékonyságát növeli a korai diagnózis /Fotó: Pozitron Medical Diagnosztika Központ

A betegség következtében az agyban felhalmozódó kóros fehérjeszigetek elpusztítják az idegsejteket, és tönkreteszik az idegsejtek közötti szinaptikus kapcsolatokat – fejtette ki az Alzheimer-kutatás elismert szakembere.

Az Alzheimer-kór megállapítását eddig mentális tesztekkel, CT- és MR-vizsgálatokkal, illetve lumbális agyvízmintavételekkel végezték.

Az invazív beavatkozások a magas kockázat miatt szűrővizsgálatként nem megfelelők, a képalkotó diagnosztikai eljárások pedig rendkívül drágák. Ráadásul mindezek egy vérvételhez képest sokkal lassabban, több szakember bevonásával készülnek.

Alzheimer-szűrés
 Pozitron Medical Diagnosztika Központ
Az agyvízmintavételre sokat kell várni, drága, és szűrővizsgálatként nem is működik / Fotó: Pozitron Medical Diagnosztika Központ

Mindezeken túl súlyos problémák forrása, hogy a kór megállapítására alkalmas vizsgálatokra a várakozási rendkívül hosszú.

Esélylatolgatás helyett tények

Mindeddig csak a betegségre való hajlamot mutatták ki az elérhető genetikai vérvizsgálatok, az új eljárással viszont akár tíz-tizenöt évvel a klinikai tünetek megjelenése előtt felismerhető az Alzheimer-kór. Ez jelentős tudományos áttörés, hiszen a klinikai tünetek megjelenése előtt egy vérteszttel lehetővé vált a diagnózis, a neurológus főorvos szerint ez az új vizsgálat forradalmasítja a betegség diagnosztikáját.

Demenciához hasonlító tünetek

Sokan élnek megtévesztő tünetekkel, most ők megnyugodhatnak, és célirányos kezelésekre juthatnak el. Az új vérvizsgálattal ugyanis 

egyszerűen kiszűrhető, ha valaki a demenciához hasonló tüneteket produkál, valójában viszont krónikus anyagcsere-betegségben szenved. 

Feledékenységet okozhat többek között a stressz, a felszívódási zavar következtében kialakuló B12-vitaminhiány vagy a pajzsmirigy alulműködése is, ezeket a tényezőket mindig ki kell zárni, és megfelelően kezelni. 

Demenciával küzdők ápolására tanít majd a hiánypótló képzés

Magyarországon 250 ezer, családtagokkal együtt egymillió ember küzd a betegséggel – a diagnosztizált betegek száma ráadásul várhatóan jelentősen emelkedik a következő évtizedekben. Ezért is nagyon fontos a Johannita Segítő Szolgálat által elindított hiánypótló képzés, amely nemcsak egészségügyi dolgozókat, hanem demens szeretteikről gondoskodó családtagokat is felkészít az ápolással járó feladatokra.

Az Alzheimer-kór kialakulásának okait jelenleg is kutatják, a legelterjedtebb elmélet szerint a betegség autoimmun eredetű, és az életkor előrehaladtával gyakorisága és súlyossága is fokozódik – közölte Sátori Mária.

Ingyenes tesztek

A Kognitivtesztek.hu oldalon bárki ingyenesen ki is próbálhatja a feladatokat, már 75 ezer tesztet végeztek el eddig az oldalra látogatók.

A programban kifejlesztett tesztekkel, játékos formában lehet kiszűrni a demencia első, észrevehetetlen jeleit, majd a tesztek rendszeres elvégzése lassíthatja a hanyatlást. 

Ha a komplex korai Alzheimer-szűrővizsgálatot elindítja a magánszektor, abban az állami szféra is meglátja a lehetőséget, ebben bíznak az új vérvizsgálat kapcsán a szakemberek. 

Az 50 év feletti korosztályt rutinszerűen lehetne szűrni,

az Alzheimer-kór diagnosztizálására alkalmas vizsgálat olyan általánossá válhatna, mint a koleszterinszint mérése – mondta Kókay András, a Pozitron Medical Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója.

Alzheimer-szűrés
 Pozitron Medical Diagnosztika Központ
Kókay András, ügyvezető igazgató, Pozitron Medical Diagnosztika Központ
Kókay András szerint az 50 felettieket rutinszerűen lehetne szűrni az új Alzheimer-kór vérvizsgálattal / Fotó: Pozitron Medical Diagnosztika Központ

A módszer klinikai alkalmazása már idén széles körben elérhetővé válhat, a következő években pedig többezres vizsgálati számot terveznek a Pozitronnál.

Megsokszorozódhat a demensek száma 

Ma a világon csaknem 50 millió ember szenved demenciában, az előrejelzések alapján ez a szám 2050-re akár a háromszorosára is nőhet, három másodpercenként diagnosztizálnak új demenciás esetet. Magyarországon a 60 év felettiek mintegy 20 százaléka, a 70 év felettiek 30 százaléka, míg a 80 évnél idősebbek csaknem 50 százaléka érintett valamilyen demenciában. A demensek 60 százaléka pedig Alzheimeres. A Nemzetközi Alzheimer Világszövetség legutóbbi adatai szerint a 65 év felettiek 10,7 százaléka szenved Alzheimer-kórban. A szakértők sajnos biztosak benne, hogy a következő 25 évben ez a szám meredeken emelkedni fog.