Közélet

Új gyermekmentőkocsi áll szolgálatba hamarosan

Az adó 1 százalékok, a Mondelez Dörmi kampánya és több más adománynak hála szolgálatba állhat a Magyar Gyermekmentő Alapítvány új autója.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) új Gyermek Mentőorvosi Kocsit (Gyermek-MOK) szerzett be magánszemélyek adójának 1 százalékaiból, a Mondelez Europe Services GmbH Dörmi kampányából befolyó támogatásból és több cég adományából – derül ki a civil szervezet keddi közleményéből.

gyermekmentő, kocsi, mentő, egészségügy, 
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az ünnepélyes átadón részt vett dr. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, dr. Gesztes Éva az MGYA elnöke és Bogár Tünde a Mondelez Europe Services GmbH senior brand menedzsere, a mentőorvosi kocsi főtámogatója, Koncz Ernő a Demján csoport kommunikációs igazgatója és Ács Balázs a Masterplast Nyrt. alelnöke, az alapítvány főtámogatója.

Az OMSZ-szel együttműködve az MGYA már több mint 18 éve üzemeltet Gyermekmentőorvosi Kocsikat (GyMOK) az ország több pontján. Ezek a gyermekintenzív osztályok meghosszabbított karjaiként foghatók fel, melyek szakorvost, mentőtechnikust és teljes méretválasztékú rohamfelszerelést juttatnak a mentésre szoruló gyermek feltalálási helyére.

A MOK járművei betegeket ugyan nem szállítanak, de képesek a súlyos, életveszélyes állapotú gyermekek vitális paramétereinek stabilizálására. A MOK rendszerben személyautóval végzik a mentést, mert az gyorsabban mozgatható, az orvosok szaktudása jobban kihasználható és költségkímélőbb megoldást jelent.

 

A Gyermek Mentőorvos Kocsik eszköztárának bővülése, illetve a szükséges cserék miatt egyre nagyobb autóra van szükség, hogy ezeket a gépeket biztonságosan lehessen elhelyezni a hátsó térben. A most beszerzett Volvo XC90-es kialakítása és belső terének nagysága arra is lehetőséget biztosít, hogy minden eszköz jól rögzítve, könnyen elérhetően kapjon helyet az autóban.

Az autó belsejében így többek között kialakítottak egy 3 fiókos kisebb szekrényt, egy gyógyszerhűtő és egy infúziós melegítő fiókkal támogatva, de a kocsiban található lélegeztetőgép és EKG/defibrillátor készülék is. Mivel a fent említett szekrény egyik fiókjában 12V-os töltő kábelek is kerültek, így a gyógyszerpumpák folyamatosan tölthetőek. 

Hátul a gépeknek is rendelkezésre állnak fali csatlakozók, többek közt 2 darab 220 V-os kiállás.

A mild hibrid technológiájú autó városi körülmények között a beépített villanymotornak köszönhetően körülbelül 15 százalékos károsanyagot bocsát ki, miközben megerősített futóművének köszönhetően számára a fekvőrendőrök, erdei utak sem jelenthetnek akadályt. A terepfokozatot gombnyomásra át lehet állítani.

Az új Gyermek-Mentőorvosi Kocsi beszerzéséről 2022-ben született döntés, és kedden azt közös üzemeltetésre az OMSZ-nek is átadták. A beteg azonnali ellátásához a legmodernebb, mobil diagnosztikai eszközök is rendelkezésre állnak ebben az autóban, amelyek folyamatos töltése is biztosított. Az átalakított mentőautó kiegészítőkkel 45 millió forintba került – árulta el dr. Gesztes Éva a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke, aki elmondta azt is, hogy 

a beszerzés árának többségét az 1 százalékok fedezték, de a Mondelez Dörmi kampányából is befolyt 12 millió forint és a Demján Sándor Alapítvány is adott két millió forintot és azt magánszemélyek és más cégek is támogatták.

Az OMSZ főigazgatója, dr. Csató Gábor pedig az OMSZ és az MGYA közötti több mint 18 éves együttműködés példaértékű voltát emelte ki. Elmondása szerint avaly mintegy 1,3 millió metnési feladatot láttak el a mentősök, amiből 200 ezer volt kiemelten kritikus időfeladat és több mint 70 ezer esetben nyújtottak segítséget gyermekeknek.

Bogár Tünde a Mondelez Europe Services GmbH senior brand menedzsere kifejzte büszkeségét, hogy a mentőkocsi beszerzése a 2022-ben indult Dörmi kampány segítségével valósulhatott meg és felidézte, hogy a tavalyi évben 8,5 millió forinttal támogatták egy lélegeztetőgép megvásárlását.

Az Alapítvány az új mentőorvosi kocsihoz több eszközfelajánlást is kapott magánemberektől, cégektől, egyéni kluboktól, akiknek ezúton is köszöni a segítséget. Ilyen volt a Dörmi 2023-as adományából vásárolt Hamilton T1 lélegeztetőgép, illetve a Masterplast felajánlásából beszerzett EPOC vérgáz analizátor.

Az új autó hamarosan Budapesten áll majd szolgálatba.

MGYA Mondelez Europe Services GmbH gyermekmentő autó mentő
Kapcsolódó cikkek