Az nagykövetei megállapodtak abban, hogy a tagállamok 5 milliárd euró értékű katonai támogatást nyújtsanak Ukrajnának, miután megszületett a kompromisszum arról, hogy a fegyvereket a blokkon kívülről is be lehet szerezni – írta a Bloomberg.

Ukrainian anti-aircraft gunners of the 93rd Separate Mechanized Brigade Kholodny Yar monitor the sky from their positions in the direction of Bakhmut in the Donetsk region, amid the Russian invasion of Ukraine, on February 20, 2024. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP) Ukrajna
Ukrajna újabb milliárdos segélycsomagot kap... vagy mégsem? Fotó: AFP

Az Európai Tanács közleménye szerint a küldöttek a szerdai találkozójukon megegyeztek az „Európai Békefenntartási Csomagról” (EPF). A mechanizmus célja, hogy a pénzeket gyorsan Ukrajna támogatására lehessen fordítani, amihez hozzájárul az is, hogy a blokk védelmi ipara mellett külföldről behozott fegyvereket is lehet adományozni.

Sikerült! Üzenetünk világos: támogatni fogjuk Ukrajnát, bármi áron, hogy győzedelmeskedjen Oroszországgal szemben 

– írta a Twitteren Josep Borell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A bejelentés kritikus pillanatban érkezik, mivel Ukrajna uniós támogatói eddig elmaradtak a Kijevnek ígért fegyverszállítmányaikkal, az Egyesült Államok által ígért 60 milliárd dolláros gyorssegély elakadt a kongresszusban, az orosz hadsereg pedig egyre nagyobb sikereket arat a fronton.

Az EPF, és azon belül az Ukrajnai Támogatási Alap célja, hogy a háborúban álló ország legsürgetőbb igényeit elégítse ki tüzérségi- és speciális lőszerek, drónok, légvédelmi eszközök, valamint egyéb katonai felszerelések terén akkor is, amikor az unió hadiipari termelése ezt nem tudná kielégíteni.

A tagállamok január óta próbálják átalakítani a programot, hogy magába foglalja a fegyverek behozatalát is, miután kiderült, hogy a Kijevnek egy éve ígért lőszerszállítmányoknak a belföldi védelmi ipar csak kevesebb mint felét tudta biztosítani, mivel sok ország az orosz–ukrán háborúval párhuzamosan a saját hadseregét is fejleszti.

A program azonban nem olyan bőkezű, mint ahogy azt Brüsszel lefestette.

Átverés az ukrajnai védelmi csomag

Az EU vezetői szerdán vállon veregették magukat, amiért látszólag megállapodtak egy 5 milliárd eurós alapról, amelyből újabb fegyverszállítmányokat finanszíroznak Ukrajnának. Ennek jelentős része azonban alig több átcsomagolásnál és átcímkézésnél, lehetőséget adva a tagállamoknak, hogy kibújjanak az ígéreteik alól.

A támogatási alapba befizetett összegek nagy része ugyanis valójában nem új pénz lenne, hanem már meglévő, esetenként már leszállított hozzájárulásokból lenne összeállítva, amelyen keresztül a tagállamok leírhatják a kétoldalú fegyverszállítmányaikat.

Németország például már be is jelentette, hogy nem fog befizetni 1,2 milliárd eurót, hanem saját szállítmányait fogja adományként elszámolni.

A kudarcot most mesterien festették át, de a valóság az, hogy az új, pénzzel teli zsák helyett Kijev valószínűleg csak a korábban megígért támogatásokat fogja megkapni, míg a szövetségesei a kreatív könyvelésen keresztül hősnek nevezhetik magukat.

Brutális számok: több mint 27 ezer milliárd forintnyi segélyt kapott Ukrajna a háború első két évében

A teljes körű háború első két évében több mint 75 milliárd dollárnyi külföldi segélyt kapott Ukrajna . Denisz Smihal miniszterelnök szerint az orosz elkobzása és felhasználása az ukrán kormány prioritása 2024-ben.