Akár már márciusban megindulhat annak az 50 milliárd eurós ukrán segélykeretnek az első részlete Kijevbe, amelyről a múlt hét végén, hosszadalmas politikai csatározások árán született döntés az Európai Tanácsban – derül ki a Európai Bizottság friss közleményéből.

Tisztulnak az 50 milliárd eurós ukrán segélycsomag finanszírozásának részletei
Tisztulnak az 50 milliárd eurós ukrán segélycsomag finanszírozásának részletei.
Fotó: AFP

 

Három pillér az 50 milliárd eurós ukrán segélyben

Az új segélycsomagot ukrán eszközként (Ukraine Facility) tartják számon a brüsszeli döntéshozók, és 2024 és 2027 között nyújt finanszírozást Ukrajna számára 50 milliárd eurós keretösszeg mellett. Ebből 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 33 milliárdot pedig kölcsönként folyósítanak majd. Az eszköz három pillérből tevődik össze:

  1. Egy, az ukrán költségvetés számára közvetlenül nyújtott csomagból, amelynek felhasználására az ukrán kormány dolgozhat ki tervet. A tervezetnek elsősorban a ország újraépítésére és modernizációjára kell fókuszálnia, ugyanakkor tartalmaznia kell bizonyos reformtörekvéseket és befektetési célokat is.
  2. Egy átfogó beruházási keretrendszerből, amelynek célja az Ukrajnába történő magán- és állami befektetések és fejlesztések serkentése lesz. Ez a pillér segélyeket és hiteleket is tartalmaz majd, ugyanakkor bizonyos garanciákat is tesz az ukrán félnek, melyekről egyelőre nem tájékoztatott bővebben a bizottság.
  3. Egy, főként a reformok támogatását célzó, technikai és egyéb támogatási keretből, amely a rendszerszintű újraszervezésen túl egyebek közt vissza nem térítendő módon fedezi majd az Ukrajnának nyújtott hitelek felvételi költségét is. 

A bizottság közleménye hangsúlyozza, hogy a robusztus segélycsomag felhasználását közelről követik majd az uniós ellenőrök, hogy meg tudjanak bizonyosodni a segélyek helyes felhasználásáról, ennek érdekében széles körű ellenőrzési jogköröket is beépítettek a tervezetbe. 

A múlt héten elfogadott javaslat lehetővé teszi azonban, hogy egy úgynevezett rendkívüli áthidaló finanszírozás keretében Ukrajna már a könyvvizsgálati szervek és az ukrán eszköznek később szerves részét képező testület felállását megelőzően is hozzájuthasson havi 1,5 milliárd euróhoz a csomagból, hogy zavartalanul folyósítani tudja a közalkalmazottak fizetését, a nyugdíjakat és az alapvető közszolgáltatásokat.

Az áthidaló segély folyósítása akár már márciusban megindulhat, 

ehhez pedig már csak az Európai Parlament és a bizottság formális jóváhagyására van szükség. 

Adósságba veri magát az unió, és saját zsebéből is pénzeli majd Ukrajnát

A 33 milliárd eurós hitelkeret finanszírozása érdekében az unió várhatóan hamarosan tetemes kötvénykibocsátásba kezd, és ezt egészen 2027 végéig folyamatosan folytatja. A kibocsátást az EU rendes adósságfelvételi programjában bonyolítják le, az aktuális anyagi szükségleteknek megfelelően. Bővebb részletek azonban egyelőre nem ismertek a programról.

A 17 milliárdos vissza nem térítendő támogatást ezzel szemben az unió éves költségvetéséből fedezik majd, 

az erre létrehozott „ukrán tartalékból”, amelynek keretösszegét a többéves pénzügyi kereten felül állapítják meg. Ennek az alapnak a felhasználását előreláthatóan évente felülvizsgálja majd az uniós vezetés, és megszabja, hogy minden esetben a lehető leghasznosabban lehessen elkölteni a pénzt – figyelembe véve a háború alakulását és az ukrán kormányzat aktuális szükségleteit.

A bizottság friss közleménye emlékeztet: az unió mind ez idáig már több mint 88 milliárd eurónyi segélyt nyújtott Ukrajnának és az onnan útjára induló mintegy 4 millió fős menekültáradatot kezelő országoknak a háború kitörése óta.