Közélet

Az izraeli háború 183. napja – Egyre idegesebb a Fehér Ház, az ENSZ-főtitkár válaszokat követel, mozgolódik Irán

Egyáltalán nem elégedett a közvélemény az izraeli kormány reakciójával a hét segélymunkás életét is kioltó csapás után, amit az izraeli hadsereg szerint téves azonosítás okozott. „Tudni akarjuk, miért kellett meghalniuk!” – közölte például az ENSZ főtitkára, és egyre idegesebb a Fehér Ház is.

Nem elégedett az izraeli kormány indoklásával a segélymunkások halálát is okozó csapás nyomán António Guterres az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) főtitkára. Szerinte nem az a fő kérdés, hogy hiba történt-e, helyette az izraeli stratégiát és hadi folyamatokat kéne megvizsgálni, amelyek képtelenek kizárni, hogy ilyen tragédiák történjenek újra és újra. A nemzetbiztonsági szóvivő szerint egyre idegesebb a Fehér Ház is.

Nem elégedett az izraeli kormány reakciójával a nemzetközi közösség / Fotó: MTI / Mohamed Szaber

Az ENSZ főtitkára, António Guterres kifejtette, hogy a gázai „a leghalálosabb konfliktus” minden létező tekintetben.

A Gázában dúló háború a sebessége és az embertelenség mértéke miatt a leghalálosabb konfliktus – a civileknek, a segélymunkásoknak, az egészségügyi személyzetnek, az újságíróknak és a saját ENSZ-es munkatársainknak egyaránt

– mondta a szervezet portugál vezetője az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Reményét fejezte ki, hogy Izrael gyorsan és hatékonyan növeli majd a segélyekhez hozzáférést, mert a helyzet „abszolút kétségbeesett”.

„Tudni akarjuk!”

Guterres nem elégedett a segélymunkásokat ért csapás indoklásával sem, kijelentette: „Tudni akarjuk, miért kellett meghalniuk!” Szerinte az izraeli hibákat és hiányosságokat független vizsgálatnak kell feltárnia, hogy valós és hatékony módosításokat lehessen eszközölni.

Erre az álláspontra helyezkedett a szervezet is, amelynek a munkatársait megölték a támadásban.

Lengyelországban is tüntettek a gázai konfliktus ellen / Fotó: MTI / Radek Pietruszka

Erin Gore, World Central Kitchen (WCK) ügyvezető igazgatója szerint nem lehet hiteles, ha az izraeli hadsereg vizsgálja ki a saját hibáját. Szerinte is 

tényleges lépésekre van szükség, hogy a helyszínen dolgozó segélyszervezetek munkatársai nagyobb biztonságban dolgozhassanak, 

kivált, hogy a halálos támadás nyomán sokan felfüggesztették a tevékenységüket, tovább rontva az amúgy is katasztrofális humanitárius helyzeten.

Egyre idegesebb a Fehér Ház is

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter jelezte: megkapta az izraeli hadsereg jelentését, amit „gondosan tanulmányozni fog”, ugyanakkor „nemcsak azt szeretné látni, hogy milyen lépéseket tesz Izrael a hasonló tragikus hibák elkerülése végett, hanem eredményeket is”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője Joe Biden elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki telefonbeszélgetésére visszautalva az amerikai álláspont megváltozásáról kijelentette: hetek-hónapok óta növekszik a frusztráció a Fehér Házban annak láttán, hogy további civilek esnek áldozatul, és polgári infrastruktúrában esnek károk az izraeli katonai műveletek során a Gázai övezetben.

KIRBY, John
Egyre idegesebb a Fehér Ház is – jelezte  John Kirb nemzetbiztonsági szóvivő / Fotó: MTI / Samuel Corum

Azt ugyanakkor hozzátette, nincs olyan szándék, hogy az izraeli hadsereg műveleteiről szóló döntéshozatal felügyeletére az Egyesült Államok szakértőt küldjön Izraelbe, 

hiszen független országról van szó, amely maga dönt katonai lépéseiről. Ezen műveletek kivitelezésének módja ugyanakkor az amerikai–izraeli egyeztetések témája, jegyezte meg.

Irántól is félni kell

Amerikai illetékesek arról is beszámoltak, hogy készültségben vannak egy Izraelt fenyegető iráni katonai csapás lehetséges bekövetkezte miatt.

A közlés szerint az amerikai fél osztja az izraeli partnerek véleményét arról, hogy az iráni válaszlépés „elkerülhetetlen”, miután hétfőn a zsidó állam végzett egy magas rangú iráni katonai parancsnokkal Damaszkuszban.

 

15:03

Egy, a Hamász által elrabolt túsz holttestére bukkantak Gázában

Az izraeli hadsereg megtalálta a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet tavaly októberi támadása során túszul ejtett egyik izraeli férfi holttestét a Gázai övezetben, és már Izraelbe is szállították őt – közölte a hadsereg sajtószolgálata szombaton.

Benjamin Netanhaju Izrael António Guterres Joe Biden Fehér Ház
Kapcsolódó cikkek