Közélet

Az izraeli háború 196. napja – Irán tagadja az izraeli rakétatámadást

Korábban izraeli rakétacsapásról szóló hírt erősítettek meg az éjszaka folyamán, ám Irán most tagadja, hogy rakétatámadás érte volna az országot, szerintük csak egy „elkeseredett” dróntámadás történt.

Irán egyértelműen tagadja, hogy Izrael rakétacsapást mért volna az országra: a Nemzeti Kibertér Központ szóvivője, Hosszein Dalirian szerint „nem történt határokon túlról érkező támadás sem Iszfahán, sem pedig más városok ellen”. Azt mondta, Izrael „csak egy sikertelen és megalázó kísérletet tett dróntámadásokra, és a drónokat lelőtték”. Az IRNA állami hírügynökség jelentése szerint több tartományban is aktiválták az ország légvédelmi rendszereit: azt írták, hogy Irán kilőtte „légvédelmi ütegeit”.

Irán
Irán tagadja az izraeli rakétatámadást / Fotó: AFP

Korábban a BBC és több média arról számolt be, hogy 

egy izraeli rakéta csapódott be Irán területére – ezt akkor két amerikai tisztviselő is megerősítette.

Irán több városában leállt a légiforgalom, és fokozott készültség van, mivel a fővárosban, Iszfahánban is több robbanást jelentettek. A légiforgalmat végül pár órával később újra elindították. Az iráni külügyminiszter korábban arra figyelmeztetett, hogy minden izraeli támadást azonnali válaszcsapások fognak követni.

Az Izrael elleni támadás miatt a brit és az amerikai kormány is bejelentett egy szankciós csomagot. Az intézkedések az iráni kormány tagjait és fegyvergyártó cégeket is érintenek. A közösen kidolgozott és bevezetett intézkedéscsomag elsősorban az iráni fegyveres erők irányítótestületeit, magas rangú vezetőit és beszállító intézményeit érinti.

 

16:11

Lavrov: Irán nem akart eszkalációt – Oroszország tárgyalna Ukrajnáról, de nem Svájcban

Oroszország közölte Izraellel, hogy Irán nem akar eszkalációt – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Szputnyik, a Govorit Moszkva és a Komszomolszkaja Pravda rádióállomásnak pénteken adott interjújában. 

Volt telefonos kapcsolatfelvétel Oroszország és Irán vezetése, a képviselőink és az izraeliek között. Ezekben a beszélgetésekben nagyon világosan rögzítettük és közvetítettük az izraelieknek, hogy Irán nem akar eszkalációt. Nem tud nem reagálni a nemzetközi jog és a diplomáciai képviselet státuszának durva megsértésére, de eszkalációt nem akar

– mondta az orosz diplomácia vezetője.

12:32

Az amerikaiak tudják, hogy Izrael bombázta Iránt, hiába hallgat Jeruzsálem és tagad Teherán

Miközben az iráni média elismerte, hogy robbanások rázták meg az országot péntek hajnalban, azzal kapcsolatban kételyeket fogalmazott meg, hogy a légi és dróncsapások Izraelből indultak. A zsidó állam sem dicsekedett el a támadásokkal, ám amerikai források szerint Washingtont figyelmeztette Izrael, hogy támadni fog.

09:31

Irán destabilizációs törekvéseiről egyeztetett az Egyesült Államok és Izrael védelmi minisztere

Megbeszélést folytatott csütörtökön Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter izraeli kollégájával, Joáv Galanttal, hogy megvitassák Irán közel-keleti „destabilizációs akcióit”, más regionális fenyegetéseket és a palesztin lakosságú Gázai övezetbe szánt segélyekkel kapcsolatos kérdéseket – olvasható a Pentagon Washingtonban csütörtök este kiadott közleményében.

izraeli háború irán rakétacsapás dróntámadás
Kapcsolódó cikkek