Az FBI bűnügyi vizsgálatot indított annak a baltimore-i hídösszeomlásnak az ügyében, amely azután következett be, hogy március 26-án hajnalban a Dali nevű teherszállító hajó nekiütközött a Francis Scott Key híd egyik tartóoszlopának. A vizsgálatot a marylandi kerületi ügyészség felügyeli, és arra összpontosít, hogy a Dali 22 fős legénysége annak tudatában hagyta-e el a kikötőt, hogy a hajó működésében alapvető problémák voltak – jelentette hétfőn a Washington Post, amit a Daily Mail szemlézett.

Baltimore-i hídomlás: az FBI bűnügyi vizsgálatot indított
Baltimore-i hídomlás: az FBI bűnügyi vizsgálatot indított / Fotó: Brendan Smialowski

A baltimore-i Francis Scott Key híd halálos kimenetelű összeomlását már vizsgálja az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal. Jennifer Homendy, a hivatal elnöke szerint a hajó áramellátásában probléma lépett fel pillanatokkal a becsapódás előtt. Ez jól látható a videókon, amelyeken a pislákolnak a fények. A hatóság felkérte a hajó gépházában található berendezések gyártóját, a Hyundait az adatgyűjtéshez. A nyomozók vizsgálják a meghajtást és az áramkör-megszakítókat is, továbbá a híd tervét, és azt is, hogy hogyan lehetne jobb védelemmel ellátni „a mai szabványok szerint” – magyarázta Homendy.

A Dali konténerhajó Baltimore-ból Srí Lankára tartott rakományokkal megrakva, amikor megtörtént a baleset. A híd a Patapsco folyóba omlott, a rajta dolgozó építőmunkások közül hatan meghaltak. Eddig hármójuk holttestét emelték ki a roncsok alól. A forgalom még mindig nem állt helyre teljesen.