Informatikai hiba nehezítette a MÁV újításának startját, így a vasúttársaság első kalauz nélküli vonatai közül több el sem indult vasárnap – szúrta ki a 444.hu.

DSC_680520230918 Győr

Forgalmi változás a MÁV menetrendjében, győri vasútállomás 

Fotó: Csapó Balázs CSB
Kisalföld20230918 GyőrForgalmi változás a MÁV menetrendjében, győri vasútállomás Fotó: Csapó Balázs CSBKisalföld
Informatikai hiba nehezítette meg a tesztüzem vasárnapi indulását a MÁV-nál / Fotó: Csapó Balázs

Ahogyan arról a Világgazdaság is beszámolt, a magyar állami vasúttársaság Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os vonatai pilot jelleggel jegyvizsgáló nélkül közlekednek április 7-től. A két hónaposra tervezett tesztelési, majd pedig értékelési folyamatot követően várhatóan az elővárosi és vidéki vonalra is kiterjesztik a kalauz nélküli közlekedést.

A rajt azonban nem volt zökkenőmentes, vasárnap reggel ugyanis azt jelentette be a Mávinform, hogy az első jegyvizsgáló nélküli S76-osok egyike, a Pilisvörösvárról 7:52-kor induló vonat műszaki hiba miatt nem közlekedik. 

Később az is kiderült, hogy nem több későbbi járat is kiesett: a Rákosról 7:06-kor és 7:36-kor indulni hivatott S76-osok sem közlekedtek, a Pilisvörösvárról 6:52-kor Rákosra indult vonat pedig csak Angyalföldig ment, míg az onnan 8:22-kor indulni hivatott viszont csak Angyalföldről közlekedik.

A vasúttársaság később arról tájékoztatott, hogy „a kalauz nélküli próbamenetek első napján egyes kora reggeli járatoknál a jármű fedélzeti berendezésében informatikai hiba lépett fel: a tesztidőszak épp az ilyen hibák beazonosítására és kijavítására szolgál. A hibát a vasúttársaság rövid idő alatt elhárította, további fennakadás ilyen okból már nem várható”.