A rendőrség már több mint 600 kilogramm kokaint foglalt le Törökországban – közölte az ország belügyminisztere, Ali Yerlikaya az X-en csütörtökön, hozzátéve, hogy ez volt a harmadik legnagyobb kokainfogás az országban.

Cocaine,Warehouse,Illegal,Drug,Production
Törökország korábban a heroin tranzitországa volt, de ma már egyre több kokain is arra felé utazik, mielőtt az európai fogyasztókhoz kerül / Fotó: Leon Rafael / Shutterstock

Törökország szakértők szerint egyre inkább kezd az Európába szánt kokain fontos tranzitközpontjává válni. A török tárcavezető közölte azt is, hogy a rendőrség három tartományban végrehajtott akcióiban 608 kilogramm, többnyire folyékony állapotú kokaint, illetve csaknem 830 kilogramm olyan vegyi anyagot foglalt le, amelyet a kábítószer feldolgozásához használnak.

Az egy nemzetközi bűnszervezet ellen végrehajtott razzián őrizetbe vették annak a libanoni-venezuelai illetőségű vezetőjét három további külföldi társával és kilenc török állampolgárral együtt. 

A bűnbanda Tekirdag és Antalya tartományokban szőlőskertekben készítette és rejtegette a kokaint műtrágyának álcázott csomagolásban.

A kokain új útja Európába

Az utóbbi időben a szervezett bűnözést figyelő csoportok szerint egyre inkább tendencia, hogy a Dél-Amerikából Európába szánt kokaint Törökországon keresztül juttatják be a kontinensre Hollandia helyett, mert az ottani rotterdami kikötőben szigorították az ellenőrzéseket.

A Global Initiative Against Transnational Organized Crime nevű szervezet tavaly októberi jelentésében az állt, hogy 

a törökországi kokainfogások 44 százalékos emelkedése 2021 és 2022 között nem tükröződött a helyi drogfogyasztás mértékében, 

ami azt jelzi, hogy Törökország feltehetően drogfolyosóként működik. Törökország korábban az Európába tartó délkelet-ázsiai heroin tranzitországa is volt.

Törökország legnagyobb kokainfogása 2021-ben volt, amikor 1,1 tonnát foglaltak le a drogból Mersin kikötőjében. Az a szállítmány Ecuadorból érkezett banánosdobozokba rejtve.