Közélet

Az EU szerint elfogadhatatlan a segélymunkásokat ért izraeli légicsapás

Joseph Borrell és a belga külügyminiszter is elfogadhatatlannak tartja a segélymunkásokat ért légicsapást és sürgetik a mihamarabbi vizsgálatot.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kedden elítélte Izrael hétfői, Gázára mért légicsapását, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet több munkatársa is életét vesztette. 

Group,Of,Flags,Of,The,European,Union,Waving,In,The ukrajn
Az szerint elfogadhatatlan a segélymunkásokat ért izraeli légicsapás / Fotó: rarrarorro

„Elítélem a támadást, és az incidens kivizsgálást sürgetem. A civilek és a humanitárius dolgozók védelmére felszólító követelések ellenére, újabb ártatlan áldozatokkal kell számolnunk” – írta Borrell az X-en közétett bejegyzésében. Hadja Lahbib belga külügyminiszter az X-en azt írta: „A humanitárius dolgozók létfontosságú munkát végeznek, és ugyanúgy meg kell őket védeni, mint a civileket”. Lahbib felhívta a figyelmet, hogy a segélymunkások közül túl sokan estek áldozatául a gázai konfliktusnak.

A háborúban is vannak szabályok. Ezeket minden félnek tiszteletben kell tartania. Az ilyen cselekmények elfogadhatatlanok

– szögezte le a belga külügyminiszter. Médiajelentések szerint, a hétfő esti légitámadás Deir al-Balah-tól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között.

A WCK honlapján azt írta, hogy a Gázába humanitárius élelmiszerszállítmányt eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg (IDF) támadásában. A szervezet a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt.

 

izraeli háború WCK támadás ENSZ
Kapcsolódó cikkek