Hónapok óta tartó koalíciós viták, a „szövetséges” pártok folyamatos szabotázsa és egy baloldali kormány fenyegetése mellett Geert Wilders holland radikális politikus bejelentette, hogy lemond a miniszterelnöki posztról. De még ne temessük, hiszen népszerűsége lassan olyan szintre emelkedik, hogy lassan nem is lesz szüksége koalícióra.

Geert Wilders
Geert Wilders visszalépett, de a miniszterelnöki álom még így is valósággá válhat. Fotó: AFP

A Politico szerint a bejelentés hetek óta tartó, zűrös és lassú koalíciós tárgyalások után érkezett, miután Wilderst – akinek iszlámellenes Szabadságpártja (PPV) a legtöbb szavazatot kapta a tavalyi választásokon – a többi párt vezetője nem támogatta, mint jövőbeli miniszterelnököt.

Csak akkor állhatok a kormány élére, ha azt a koalíciónk minden tagja támogatja. Ez nem így történt 

– írta a politikus a Twitteren, aki bár sokat engedett a választási programjából „szövetségesei” kérésére, ez sem volt elég ahhoz, hogy áldásukat adják a kinevezésre.

Wilders és a PPV azonban nem hagyja ott a tárgyalóasztalt, és továbbra is egy koalíciós megállapodáson dolgoznak Mark Rutte távozó miniszterelnök Szabadság és Demokrácia Néppártjával, a jobbközép Új Szociális Szerződéssel és a BBB populista parasztpárttal.

Fájhat Geert Wilders feje – újra kell tervezni a miniszterelnökséghez vezető utat

A holland politikus újabb akadályokba ütközött a miniszterelnökség felé vezető úton. Geert Wilders egy négypárti, jobboldali szövetséget építene, ám a tárgyalásokat a költségvetés körüli viták lehetetlenítik el.

1982 óta ez lenne az első alkalom, hogy egy hollandiai parlamenti választáson nem a győztes párt vezetője lenne a miniszterelnök. A politikus azonban kijelentette, hogyha visszalépése lehetővé tenné egy jobboldali kabinet megalakulását, akkor nem bánja meg a döntését.

Kevesebb menekültügy és bevándorlás. Hollandia legyen az első. Ennyi. A hazám és a holland nép iránti szeretetem miatt indultam el a politikai pályán, és az ígéreteim betartása fontosabb, mint a pozícióm 

– jelentette ki Wilders. A visszalépése azonban korántsem kudarc, és talán még a miniszterelnöki pozícióhoz is közelebb juthat vele.

Geert Wilders
A Szabadságpárt népszerűsége a választások óta tovább nőtt. Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP

Az elhúzódó koalíciós tárgyalások egyre jobban feldühítik a szavazókat, így most három lehetőség van a kormányalakításnál: a jobboldali pártok végre meggyeznek; a népszerűtlen baloldali, kisebbségi koalíció lép a helyükre – amely szintén négy pártból áll, amelyek még kevésbé tudnak együttműködni –; vagy újra választásokat hirdetnek.

Ezek a kilátások sok kellemetlenséget okozhatnak a jobboldali szövetség legtöbb tagjának, akik jelentős politikai irányváltást ígértek a recessziótól tartó és megélhetési válságtól szenvedő hollandoknak, akik évtizedek óta várnak egy stabil kormányra. Kivéve Wilderst, aki a káoszból egyre nagyobb előnyt kovácsol.

A szélsőséges retorikájáról ismert politikus ugyanis meglepő módon a tárgyalások legjózanabb és legönzetlenebb szereplőjévé vált a választók szemében.

A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján, bár Wilders Szabadságpártja eddig is a legnépszerűbb politikai erő volt az országban, a PPV az elmúlt hónapokban tovább erősödött: a novemberi választási győzelmük során elért 24-ről mostanra 33 százalékra nőtt a támogatottságuk, az összes többi párt kárára, amelyek közül már senki sem tud 17 százalék fölé kapaszkodni.

Míg a választások megismétlése katasztrofális következményekkel járna a legtöbb párt számára, Wilders – ha tartani tudja a jelenlegi irányt és tempót – még erősebben ülne vissza a tárgyalóasztalhoz, kirúghatná az őt szabotáló társait a koalícióból és akár még új szövetségeseket is találhat. Vagy hagyja, hogy más álljon a jobboldali kormány élére, és a legerősebb párt vezetőjeként az árnyékból tarthatja a kezében a pórázt.

Összeomlottak a koalíciós tárgyalások Hollandiában, Wilders ezzel is erősödhet

A baloldalon továbbra is kicsi az esély az összefogásra. A radikális Wilders tavalyi győzelme óta azonban tovább erősödött, és a választások megismétlésével még jobb pozícióba kerülne.