„Rendkívül közel áll Szerbia ahhoz, hogy Franciaországtól Rafale típusú, szuperszonikus vadászbombázó repülőgépeket vásároljon” jelentette be Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök kedden, miután Párizsban a francia elnökkel és a védelmi miniszterrel tárgyalt. Az államfő kétnapos látogatáson tartózkodik a francia fővárosban, ahol több fontos védelmi iparhoz kapcsolódó megállapodásról tárgyal.

Fotó: FRED TANNEAU/AFP

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a szerb elnök a francia–szerb üzleti tanács ülésén vett részt, majd a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a Dassault Aviation vállalattal már folynak a tárgyalások, a szerződést pedig két hónapon belül aláírhatják Emmanuel Macron jelenlétében. 

Aleksandar Vucic kiemelte, hogy a vadászgépek vásárlása jelentősen bővíti majd a két ország közötti katonai, de a más területeket is érintő együttműködést.

Korábban úgy nyilatkozott, hogy a szerb hadsereg és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád. 

Akinek nincs erős hadserege, azt megtámadják

indokolta a szerb hadsereg fejlesztésének szükségességét, amit azzal egészített ki, hogy Szerbia nem készül háborúra. Hozzátette: a szerb hadiipar a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet saját gyártású drónok és pilóta nélküli gépek előállítására. A szerb elnök februárban jelentette be, hogy Belgrád önmegsemmisítő (kamikaze) drónokat vásárol az Egyesült Arab Emírségektől, és akkor közölte, hogy hamarosan körülbelül hárommilliárd euróért vásárol Rafale típusú francia vadászgépeket is.

Korábban arról is beszélt Vucic, hogy Szerbiának sokkal erősebbnek kell lennie mindenkinél a környéken, épp emiatt fontolgatják a sorkatonaság három hónapos időtartamra való bevezetését, illetve önkéntesen hat-kilenc hónapos szolgálat lehetőségén is dolgozik a kormány. Vucic szerint Szerbia katonailag semleges ország, de meg kell védenie a szabadságát.