Egy vietnámi bíróság csütörtökön halálra ítélte Truong My Lan ingatlanmágnást egy 304 ezermilliárd vietnámi dong (12,46 milliárd dollár) értékű pénzügyi csalásban játszott szerepe miatt – írja a Reuters a helyi állami média beszámolja alapján.

 Az ingatlanfejlesztő Truong My Lant Ázsia legnagyobb pénzügyi csalásában játszott szerepéért ítélték halálra / Fotó: AFP

Lant, a Van Thinh Phat Holdings Group ingatlanfejlesztő elnökét sikkasztás, vesztegetés és a banki szabályok megsértése miatt találták bűnösnek a vietnámi üzleti központban, Ho Si Minh-városban tartott tárgyalás során – idézi a hírügynökség a VnExpress című online lapot.

A vád szerint bebizonyosodott, hogy Lan és bűntársai közel 12,5 milliárd dollárt szivattyúztak ki az ország legnagyobb bankjából, a Saigon Joint Stock Commercial Bankból, amelyet ténylegesen Lan irányított több tucat meghatalmazott útján a nyomozók szerint.

Az ázsiai ország eddigi legnagyobb pénzügyi csalásának számító ügyben több mint 90 vádlott érintett, a bírósági tárgyalás múlt hónap elején kezdődött.

Egész Ázsiában példátlan léptékű csalás az ingatlanfejlesztőnél

A várhatóan április végéig tartó tárgyalássorozat egy széles körű, országos korrupcióellenes kampány része, amelynek felszámolására a kormányzó Kommunista Párt vezetője, Nguyen Phu Trong tett ígéretet évekkel ezelőtt, és amely eddig nem sok eredményt hozott. 

Az események az utóbbi hónapokban azonban felpörögtek, a korrupcióellenes küzdelem több nagy horderejű letartóztatáshoz és vezető személyiségek – köztük az ország korábbi elnökének – lemondásához vezetett, de a Van Thinh Phat Holdings Group cégcsoport elnökének pere példa nélküli: az állami média szerint több ezer embert idéztek be, és mintegy kétszáz ügyvéd vett részt az eljárásban.

A pénzügyi csalás léptéke nemcsak Vietnámban, hanem egész Ázsiában egyedülállónak számít, és még malajziai, 1MDB néven elhíresült korrupciós botrány 4,5 milliárd dolláros volumene is eltörpül mellette.