A büntetés meghatározása előtt fordult egy New York-i bírósághoz a tavaly áprilisban három vádpontban bűnösnek talált volt Goldman Sachs-bankár, Roger Ng szombaton, hogy legyen elnéző vele szemben, és ne küldje vissza a rácsok mögé.

Fotó: Ivamura Juki

A bankárt a több milliárd dolláros 1MDB-ügyben való részvétele miatt ítélték el, ám büntetésének meghatározása még hátravan. A Goldman malajziai részlegét egykor vezető Ng hat hónapot már börtönben töltött Malajziában, mielőtt átadták volna az amerikai hatóságoknak. 

A Goldman Sachs 2020 októberében 2,9 milliárd dolláros büntetés kifizetését vállalta

sőt malajziai leánya bűnösnek is vallotta magát korrupció kapcsán, ami ritkaságnak számít a bűncselekményt sem cáfoló, sem elismerő egyezségek sokasága mellett.

A bankár beadványában arról ír, hogy a malajziai börtönben méltóságától megfosztva beteggé tették, félt, egyedül és reménytelenül várta sorsának alakulását, és a mai napig kínozza az ott kialakult poszttraumás szindróma. Ügyvédei hozzátették, hogy Malajziában további ügyek is folynak ellene, valamint tevékenysége minimális volt a sikkasztásban, amit csak egykori főnöke, az ügyben szintén érintett, ám épp emiatt nyilvánvalóan hiteltelen Tim Leissner információi igyekeznek felnagyítani. Ng akár harminc évet is kaphat – írja a Reuters.

Az ügy szerteágazó nemzetközi szálait jelzi, hogy hétfőn a maláj pénzügyminisztérium közölte, hogy az Abu Dzabi International Petroleum Investment Co.-val (IPIC) és annak Aabar Investments PJS egységével sikerült megállapodásra jutniuk. Ennek értelmében 

az IPIC és az Aabar 1,8 milliárd dollárt fizet. Malajzia 2018-ban támadta meg a két befektetési alappal egy évvel korábban kötött megállapodást egy londoni bíróságon.

Beadványuk szerint azt az egyezséget csalás segítségével sikerült megkötni, az akkori maláj miniszterelnököt, Najib Razakot tavaly 12 év börtönre ítélték hazájában az 1MDB-hez kapcsolódó korrupció miatt.

Az IPIC és Aabar képviseletét ellátó ügyvédi iroda, a Clifford Chance LLP szerint három részletben fognak fizetni két év alatt, az első, 800 millió dolláros összeget már egy héten belül kifizetik.