Közélet

Irán: az Izrael elleni támadással megmutattuk az erőnket

Az iráni ajatollah szerint az akcióból rengeteget tanult a hadsereg. És ezzel nemcsak az ország hadi képességeit mutatták meg, hanem közben megőrizték Irán nemzetközi tekintélyét és nemzeti büszkeségét is.

Irán megmutatta erejét Izraellel szemben, függetlenül attól, hogy hány célpontot talált el – hangoztatta vasárnap Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, köszönetet mondva a fegyveres erőknek az április 14-re virradóra végrehajtott masszív drón- és rakétatámadásért.

Iranian Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei irán
Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője sikeresnek nevezte az Izrael elleni támadást / Fotó: Anadolu via AFP

Hamenei kiemelte:

A legutóbbi műveletben a fegyveres erőknek sikerült a lehető legkisebbre leszorítani a kiadásokat, miközben a lehető legtöbbet nyerték vele.

Egyben sürgette a katonai tisztségviselőket, hogy „fáradhatatlanul dolgozzanak a hadsereg korszerűsítésén és tanuljanak az ellenség taktikájából”.

Irán több mint 300 harceszközzel végrehajtott támadása megtorlás volt amiatt, hogy április elején Izraelnek tulajdonított rakétacsapás érte damaszkuszi külképviseletét. A támadóeszközök nagy részét a levegőben megsemmisítették, lényegi károkat nem okoztak.

Péntek hajnalban erős robbanások hallatszottak a közép-iráni Iszfahán körzetében, egy katonai bázis közelében, és ezeket hírügynökségi jelentésekben – elsősorban magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva – Izraelnek tulajdonították. A hivatalos iráni tájékoztatás szerint a helyi légvédelem lépett működésbe, és drónokat semmisített meg. Egyelőre sem iráni, sem izraeli részről nem erősítették meg, hogy izraeli műveletről volt szó.

Az iráni támadás nem változtatott a nemzetközi hangulaton

Bár az óriási rakéta- és dróntámadást sokan az izraeli-Hamász konfliktus eszkalálódásának tekintik, az akció a zsidó állam szövetségesei és ellenfelei között sem vezetett irányváltáshoz.

Izrael egyik legnagyobb nyugati támogatójának, az Egyesült Királyságnak az elnöke, Rishi Sunak vasárnap II. Abdalláh jordániai királlyal folytatott telefonbeszélgetésében kiemelte, hogy 

hazája továbbra is a kétállami megoldást támogatja Tel-Aviv és a palesztinok között, és mindent megtesznek, hogy stabilizálják a régiót.

A konzervatív párti brit miniszterelnök a vasárnapi telefonbeszélgetésben tájékoztatta a jordániai királyt arról is, hogy Nagy-Britannia a Gázai övezetben folyó harcok azonnali humanitárius szüneteltetésének elérésén dolgozik, hogy a jelenleginél sokkal több segélyt lehessen eljuttatni a gázai lakossághoz, és biztonságban hazatérhessenek az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet által elhurcolt túszok.

Az iráni támadás azonban hozzájárult ahhoz, hogy a brit és az amerikai kormány is szankciókat vezessen be Teherán ellen, további nyomás alá helyezve a muszlim ország hadiiparát.

Iránra is lecsapott a szankciós kalapács

Az Izrael elleni támadás miatt a brit és az amerikai kormány is bejelentett egy szankciós csomagot. Az intézkedések az iráni kormány tagjait és fegyvergyártó cégeket is érintenek.

 

 

 

Nagy-Britannia irán Izrael rakétatámadás Hamász
Kapcsolódó cikkek