Közélet

Az izraeli háború 199. napja – Terrorveszély van, de a pészahot megünnepli Izrael

Jeruzsálemben gázolásos merényletet kíséreltek meg hétfő reggel egy zsinagóga mellett, ketten könnyebben megsérültek. Izraelben teljes készültségben várják a biztonságiak az este beköszöntő pészachot, a zsidó húsvétot.

Ketten könnyebben megsérültek a hétfő reggel egy jeruzsálemi zsinagóga mellett történt gázolásos merényletben. A rendőrség tájékoztatása szerint a két terrorista elmenekült a helyszínről, miután sikertelenül próbáltak használni egy házi készítésű géppisztolyt, melyet szökés közben eldobtak. A helyszínen találtak egy fejszét is.

izrael

pészah
Izraelben békés ünnepre készülnek / Fotó: AFP

A merénylők egy fehér személygépkocsival érkeztek, és összeütköztek egy másik járművel. Az ellenük folytatott hajtóvadászatban helikoptert is bevetettek a hatóságok.

Közben éjjel az izraeli biztonságiak letartóztatták Ciszjordániában, Duma palesztin faluban a 21 éves Ahmed Davsát, akit a 14 éves Benjamin Achimeir telepes fiú néhány nappal ezelőtti meggyilkolásával vádolnak. A rendőrség jelentése szerint az október 7. óta tartó gázai háború árnyékában több ezer rendőr, határőr katona és önkéntes felügyeli a hétfő este kezdődő, nyolcnapos pészach ünnepét.

Rendszeresen járőröznek a különböző szórakozóhelyeken, a tömegrendezvényeken, hogy minden forgatókönyvre megfelelő választ adjanak, és növeljék a lakosság biztonságérzetét.

Pészach idején Izraelben zárva vannak az állami hivatalok és a munkahelyek jelentős része, valamint az oktatási intézmények. Az izraeliek tömegei gyűlnek össze országszerte a nemzeti parkokban, a szent helyeken, a strandokon és a különféle szórakoztató-központokban.

 

15:50

Az amerikaiak ismét a célkeresztbe kerültek a Közel-Keleten

Több hónapos szünet után ismét az Irán támogatását élvező milíciák célkeresztjébe kerültek a Közel-Keleten állomásozó amerikai csapatok, így az iraki-szíriai határon található Zummar városából legalább öt rakétát lőttek ki egy szíriai amerikai támaszpont ellen – közölték iraki és amerikai biztonsági tisztviselők.

Az Irakban tartózkodó, Irán támogatta csoportok február elején hagytak fel az amerikai célpontok rakétázásával, ám egy nappal azután, hogy Mohammed Sia al-Szudáni iraki miniszterelnök hazatért washingtoni útjáról, újabb támadásnak lehettünk szemtanúi.

Egy, a Katáib Hezbollah nevű szervezethez köthető Telegram csatorna szerint a siíta csoport azért döntött a támadás mellett, mert a szünet alatt nem történt előrelépés az amerikai vezetésű koalíciós erők kivonásával kapcsolatban. Később azonban egy másik, a szervezethez köthető Telegram-csatornán már arról írtak, hogy a Katáib Hezbollah nem adott ki hivatalos közleményt a történtekről. 

15:09

Iráni elnök: az ENSZ csak beszél az emberi jogokról, de teljesen tehetetlen

A gazdasági és a biztonsági kapcsolatok mélyítéséről állapodott meg hétfőn Iszlámábádban Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök és Ebrahim Raiszi iráni elnök. A felek egyúttal a két ország közös határának megerősítésére is ígéretet tettek.

Eljött az idő, hogy a határt a kereskedelem és a prosperitás csomópontjává tegyük – szögezte le Sarif. Raiszi hétfőn érkezett Pakisztánba, a háromnapos látogatás célja a két ország közötti kapcsolatok erősítése a januárban kirobbant diplomáciai feszültséget követően. A pakisztáni miniszterelnöki hivatal azt közölte, a felek eddig nyolc együttműködési megállapodást írtak alá.

Hivatalos források szerint az egyeztetésen szóba került az Irán és Pakisztán által közösen építendő gázvezeték ügye is. Az építkezések 2014-ben álltak le, miután Washington tiltakozott a terv ellen, mely szerinte sérti a Teheránra 2013-ban – az iráni nukleáris program miatt – kirótt szankciókat.  

Teherán és Iszlámábád között januárban vált feszültté a viszony, mert Irán drónokkal és rakétákkal támadta Dzsais el-Adl nevű, Teherán által terroristának minősített szeparatista lázadószervezet pakisztáni területen található feltételezett bázisait. Ezt követően Pakisztán is légicsapásokat hajtott végre iráni területen.

12:23

Lemondott az izraeli katonai hírszerzés vezetője

Benyújtotta lemondását hétfőn Aharon Haliva, az izraeli katonai hírszerzés vezetője, mert nem tudta megakadályozni a Hamász palesztin terrorszervezet támadását 2023. október 7-én. 

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a vezérkari főnök elfogadta Haliva lemondását, és megköszönte neki a szolgálatát. A katonai hírszerzés távozó vezetője már nem sokkal a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő terrortámadást követően közölte, hogy úgy érzi, őt terheli a felelősség, amiért az megtörténhetett.

„Nem teljesítettük küldetésünket. Örökké magammal hordom a fájdalmat” – írta a vezérkari főnöknek küldött levelében a katonai hírszerzés vezetője, aki már másfél héttel a háború kitörése után felelősséget vállalt a történtekért.

A katonatiszt bejelentette, hogy miután jelenleg gyakorlatilag már véget ért a gázai háború, úgy döntött, beváltja korábbi ígéretét, és lemond.

palesztin pészah Izrael
Kapcsolódó cikkek