Közélet

Izraeli légicsapás végzett a Hamász-vezető három fiával

Iszmail Haníje három fia mellett három unokája is életét vesztette a Gázai övezetben. Április elején az izraeli rendőrség és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat letartóztatta Haníje Izraelben élő 57 éves húgát a Beér-Seva melletti Tel-Sevában.

A Gázai övezetet ért izraeli légicsapásban szerdán életét vesztette a Hamász palesztin iszlamista szervezet Katarban élő vezetőjének, Iszmail Haníjének három fia és három unokája. Az övezet északi részén, Gázavárostól nyugatra fekvő Sati menekülttábor területén, egy jármű ellen végrehajtott csapásban meghalt Hazam Haníje és lánya, Amal, Amir Haníje és gyermekei, Háled és Razan, valamint Muhammad Haníje.

Destruction in Khan Yunis after Israeli withdrawal
Fotó: Ali Jadallah / AFP

Hálát adok Istennek azért a megtiszteltetésért, hogy a gyermekeim és az unokáim mártírok

– mondta Haníje nem sokkal a történtek után az al-Dzsazíra pánarab csatorna élő adásában, vagyis megerősítette a történteket. Hozzátette: minden gázai család és civil súlyos árat fizetett gyermekei vérével, így ő is.

Április elején az izraeli rendőrség és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat letartóztatta Haníje Izraelben élő 57 éves húgát a Beér-Seva melletti Tel-Sevában. A razzián talált dokumentumok alapján a rendőrség szerint Haníje testvére súlyos biztonsági szabálysértéseket követett el, kapcsolatba lépett és közösséget vállalt a Hamász tagjaival, és izraeli terrorcselekményre buzdított.

Haníje fiai egyebek között a gázai ingatlanipart irányítják. Az izraeli sajtó jelentése szerint emellett elektromos generátoraik révén olyan áramot adnak el Gáza lakosainak, amelyhez ők díjmentesen jutottak. A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt napon 122-en haltak meg a palesztinok lakta Gázai övezetben, a fegyveres konfliktus októberi kezdete óta pedig 33 482-en. 

Izrael szerint azonban ezek az adatok ellenőrizetlenek, nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, és felsorolják az összes halálos áldozatot, akár Izrael okozta a halálukat, akár nem.

Így lesznek a húsziknak szánt fegyverekből az ukrán hadsereg eszközei

A jemeni húsziknak szánt, korábban lefoglalt több ezer fegyvert és hozzá való lőszert adott át Ukrajnának az Egyesült Államok. A továbbadott fegyverek között voltak AK–47-es gépfegyverek, mesterlövészpuskák, RPG–7-es hordozható rakétaindítók, valamint lőszerek is. A katonai eszközöket az amerikai haderő egységei 2021 és 2023 között foglalták le felségjelzés nélküli hajókon.

 

 

Gázai övezet izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek