Közélet

Kreml-szóvivő: Moszkva válaszolni fog a lengyelországi atomfegyverekre

A lengyel elnök hétfőn bejelentette, hogy országa készen áll amerikai atomfegyverek telepítésére. Várható volt, hogy Moszkva válaszolni fog és nem rajonganak a kijelentésért.

Oroszország hadserege megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, ha Lengyelországba atomfegyvereket telepítenek – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az orosz államfő sajtótitkára arra reagált, hogy Andrzej Duda lengyel elnök egy interjúban kijelentette: hazája kész arra, hogy a területére nukleáris fegyvert telepítsenek, és erről tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal.

Peszkov, Oroszország, Lengyelország
Moszkva válaszolni fog a lengyel atomfegyverekre / Fotó: AFP

Duda a Fakt című lengyel lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a nukleáris fegyverek lengyelországi telepítése már régóta téma a lengyel–amerikai tárgyalásokon, és Varsó készen áll erre. Indoklásként azt hozta fel, hogy Oroszország „egyre inkább militarizálja” a kalinyingrádi régiót, és Fehéroroszországba is atomfegyvert telepített.

A katonák természetesen elemezni fogják a helyzetet, ha ezek a tervek valóra válnak, és bármilyen helyzetben megtesznek mindent, ami csak szükséges, minden szükséges válaszlépést, hogy garantálják biztonságunkat

– fogalmazott Peszkov. A Kreml már 2022-ben azt hangoztatta, hogy a lépés növelné a feszültséget a térségben. Miután Lengyelország jelezte készségét, hogy nagyobb részt vállaljon a nukleáris elrettentésben, és csatlakozzon a nukleáris programhoz, Moszkva negatívan reagált Varsó álláspontjára. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese szerint „a nukleáris fegyver lengyelországi telepítésére vonatkozó kérés csak egy dologgal fenyeget: azzal, hogy az ilyen fegyvert használni fogják”.

 

orosz-ukrán háború oroszország Atomfegyverek Lengyelország
Kapcsolódó cikkek