Közélet

Hamarosan amerikai atomfegyvereket telepíthetnek Lengyelországba

A lengyel elnök szerint a NATO-nak reagálnia kell arra, hogy Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket telepített Fehéroroszország területére. Andrzej Duda kijelentette, hogy országa szívesen fogadja területén a szövetséges atomfegyvereket. Erről már tárgyalnak is az USA-val.

Lengyelország hajlandó megengedni a NATO-szövetségeseknek, hogy atomfegyvereket telepítsenek a területére – jelentette be a lengyel elnök. Andrzej Duda közölte, hogy Oroszország már tett hasonló lépéseket tavaly, amikor taktikai nukleáris fegyvereket vitt Fehéroroszországba.

Museum And Centre Of The Scouting Movement In Krakow, PolandAndrzej Duda, the Polish President, speaks during an official opening of the Museum and Centre of the Scouting Movement In Krakow, Poland on September 29, 2023. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)Andrzej Duda, the Polish President, speaks during an official opening of the Museum and Centre of the Scouting Movement In Krakow, Poland on September 29, 2023. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto)
atomfegyver
Andrzej Duda: Lengyelország engedi, hogy atomfegyvert telepítsenek a területére / Fotó: Getty Images

Az elnök az is közöle, hogy már régóta tárgyalnak az Egyesült Államokkal az atomfegyverek lengyelországi telepítéséről – írta meg a The Kyiv Independent.

Ha szövetségeseink úgy döntenek, hogy a nukleáris megosztás részeként nukleáris fegyvereket telepítenek a területünkre is, hogy megerősítsék a NATO keleti szárnyának biztonságát, készen állunk rá

– mondta Duda. Hozzátette, hogy ebben semmi különös nincsen. Szerinte azzal, hogy Lengyelország az észak-atlanti szövetség tagja, vannak bizonyos kötelezettségei. A keleti szárnyának megerősítése Duda szerint közös politikai érdek.

Oroszország taktikai atomfegyvereket telepített Fehéroroszországban. Ezek hatótávolsága kisebb, mint a stratégiai fegyvereké. Utóbbiakkal akár az Egyesült Államokat is elérheti Moszkva, azonban előbbiekkel Európát lehet célba venni. Az orosz atomfenyegetésre Duda szerint reagálni kell, hiszen az elmúlt két évben orosz tisztviselők többször is fenyegettek atomcsapással Ukrajna támogatása miatt.

Amerikai információk szerint Oroszország jelenleg azon dolgozik, hogy még idén nukleáris műholdelhárító fegyvert telepítsen az űrbe. Egy atomfegyver bevetése az űrben megsértene minden erre vonatkozó nemzetközi megállapodást és szerződést, de értelemszerűen egyelőre semmilyen gyakorlat nem alakult ki arra vonatkozóan, hogy mi történne, ha egy nemzet valóban ezzel próbálkozna.

 

atomfegyver oroszország Egyesült Államok Lengyelország NATO
Kapcsolódó cikkek